Wednesday, March 9, 2011

Porgandikuklikesed

Täisterajahust porgandikuklid on väga pehmed, hästilõhnavad ja maitsevad suurepäraselt, sobides keskelt pooleks lõigatuna täiuslikult peedimäärde, hummuse, banaani-avokaadovõide, sulajuustu või moosi seltskonda!


Kuklid maitsevad nii suurtele kui väikestele ning neid võib pakkuda nii hommiku- kui lõunasöögiks. Eriti tore on on nad koos eelpool mainitud määretega suupistelauale asetatuna. Kõigele lisaks võib porgandikukleid julgelt ka sügavkülma pista.


Retsept on pärit raamatust "GI kogu perele". Lisasin omalt poolt, nagu ikka, kõige fantastilisemat kardemoni. Kuna mul täistera-speltajahu ei olnud, kasutasin tavalist täisteranisujahu, segades sellele hulka ka veidi kaera- ja rukkijahu. Täistera loomulikult. Jahu kogust tuli veidi ka suurendada, kuid ilmselt kulub teda veel enam, kui antud retseptis kirjas.


Antud kogusest valmib 20 kuklikest
Vaja läheb:
  • 25 g pärmi
  • 5 dl käesooja vett
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • 0,5 dl linaseemneid (soovitatavalt röstitud-jahvatatud, kuna siis omastab organism seemnes leiduvad kasulikud ained paremini)
  • 0,5 tl soola
  • Veidi jahvatatud kardemoni (soovi korral)
  • 1 sl mett või siirupit
  • 2 suurt peenikeselt riivitud porgandit
  • 14-15 dl või rohkem (speltanisust) täisterajahu; osa võib asendada ka täisterakaera- ja/või rukkijahuga
  • 1 suur lahtiklopitud muna (+ tilgake piima, muidu ei pruugi ühest munast välja tulla)
  • Päevalille-, seesami-, mooni- või linaseemneid
Kuklid valmivad nii:
1. Murenda kausis pärm. Lisa leige vesi ja sega, kuni pärm on lahustunud.
2.
Lisa kõik koostisained peale jahu ning sega läbi.

3.
Lisa jaokaupa jahu ja sõtku, kuni tainas on kõva ja ühtlane, kuid jäta pisut jahu ka hiljem lisamiseks.

4.
Lase taignal u 40 min soojas kohas rätiku all kerkida.

5.
Tõsta tainas jahuga kaetud lauale, lisa vajadusel jahu juurde ning sõtku ühtlaseks.

6.
Vormi tainas "vorstiks", jaota see 20 tükiks...


...ja vormi pallid.
7. Pane pallid küpsetuspaberiga kaetud plaadile (või jäta jahusele lauale) ja lase u 30 min rätiku all kerkida.
8.
Pane ahi 225 kraadi peale sooja. Määri pallikesi lahtiklopitud munaga või muna-piimaseguga ning puista peale meelepäraseid seemneid.

9.
Küpseta kuklikesi ahju keskmises osas u 10-13 min.



10. Kata valmis kuklid rätikuga, lase neil veidi aega seista ning asu soojalt sööma!
Hoia kuklikesi hiljem samuti rätiku all, et nad mõnusad pehmed säiliksid. Kui neid kohe nahka ei pisteta, võid kuklid pärast õhukindla karbikesega külmkappi tõsta. Soovi korral võib kuklid hoopiski sügavkülma pista, et kiirel ajal hea haarata oleks.

Kevadist kuklisöömingut! :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...