Sunday, May 22, 2011

Marineeritud peet

Marineeritud peet sobib igaks olukorraks! Nii prae kõrvale, võileiva peale, sushi vahele, niisama nälja kustutamiseks kui ka kõige-kõige maitsvamate lõhehakkliha-Lindströmide sisse hakkimiseks!


Mu isa ei ole vist ühestki hoidisest nii vaimustunud olnud kui sellest marineeritud peedist. Ka vanaema kiitis maitstut taevani. Nurinat ei ole ma marineeritud peedi aadressil igatahes veel kuulnud! :)

Retsept on pärit Aive Luigela "Hoidistest", kus ta troonib peedisalati nime all. Suhkrut ma küll päris nii palju ei lisanud, kui retsept ette nägi, kuna terve klaas on minu arvates veidike liiga palju. Aga eks igaüks ise otsustab, kui magusat hoidist soovib.


Antud kogusest valmib u 2,4l hoidist
Vaja läheb:

  • 2 kg keedetud või ahjus küpsetatud (küpsetamisjuhend allpool) peeti
  • 1 tl köömneid
Marinaad:
  • 0,5-1 kl suhkrut (kes soovib magusamat hoidist, pangu rohkem, kes mitte nii magusat, vähem; peet on ise samuti magus!)
  • 1 sl purustatud nelgi, pipra, pimendi ja loorberi segu (kes soovib, võib hulka visata ka nt kaneelikoore)
  • 0,5 kl õunaäädikat või 2 sl 30% äädikat
  • 1 sl hakitud punet või aedmajoraani


Hoidis valmib nii:

1.
Keeda marinaad 0,5 l veest ja maitseainetest. Keetmise lõpus lisa ka õunaäädikas/äädikas. Kurna.
2.
Lõika kooritud peet õhukesteks viiludeks.

 

3. Keeda viile koos maitsetaimede ja köömnetega mõned minutid marinaadis.

4.
Tõsta salat koos marinaadiga ettevalmistatud purkidesse, sulge õhukindlalt ja jahuta. Säilita jahedas.


PS! Ahjus peedi küpsetamine on imelihtne:
1) Haara poest mõned ilusad kõvad peedid.
2) Koju jõudes pese nad kenasti puhtaks, koori ja kui peedid on suuremat sorti, lõika pooleks.
3) Mässi iga poolik eraldi fooliumisse nii, et ta oleks üleni kaetud.
4) Küpseta peete 250-kraadises ahjus seni, kuni nad noaga katsudes pehmed on (umbes tunnike või veidi enam, olenevalt ahjust ja peedist). Muidugi ei tohiks peedid täitsa plödid olla, kuna lähevad seistes veel veidi pehmemaks.
5) Eemalda foolium kohe, kuna muidu hakkab ta oma kahjulikke osakesi peetidele jagama. Lase peetidel jahtuda ning säilita seejärel külmikus õhukindlalt suletavas anumas.



Mmmm...marineeritud peet!

1 comment:

Anonymous said...

kas soola polegi vaja?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...