Kinoa ehk tšiili hanemalts, üks vanemaid kultuuritaimi üldse, on gluteenivaba ja kergestiseeditav ning teraviljade seas kõige kõrgema valgusisaldusega. Lisaks on temas haruldasel kombel lausa 8 aminohapet ja rikkalikult rauda, fosforit, kaltsiumi ja B-rühma vitamiine. Tagatipuks ka südamesõbralikke omega-3 rasvhappeid. Imeline, kas pole!?
Ma ei osanudki kinoa maitsest midagi oodata, kuna olin vaid lugenud, et tal on pähklisarnane mekk. Ei ütleks, et ma väga pähklit eristanud oleksin (võib-olla kadus see "maitsestuse taha" ära), kuid kinoaterakesed on pärast keetmist pehmelt krõmpsud ja väga omalaadsed. Heas mõttes.
Salati retsept on pärit 2006. a maikuu Oma Maitsest, kuid kasutasin baklažaani asemel suvikõrvitsat ja ka vinegrettkastmele lisasin omalt poolt üht-teist. Kastme võibki igaüks endale meelepäraseks timmida. Ka soola asemel keskendusin pigem sojakastmele, kuna temaga on salatid minu arvates kuidagi ekstramaitsvad!
Vaja läheb:
- 2 dl kinoad
- 6 dl vett
- Keetmiseks 0,5 tl soola
- 1 suvikõrvits või baklažaan
- Praadimiseks head õli (oliivi- või kookosõli)/võid
- Mere- või ürdisoola, tšillipulbrit
- 0,5 värsket kurki
- 250 g kirsstomateid
- Rohelist sibulat, peterselli
- Külmpressitud oliiviõli
- Soola, pipart
- Sidrunimahla
- Veidi mett
- (Valge veini äädikat või riisiveiniäädikat)
- Soovi korral küüslauku ja sojakastet (light)
Salat valmib nii:
1. Pese kinoa hoolikalt rohke veega (kuna kinoaterakesed on imepisikesed, peab kasutama väga tihedat sõela) ning aseta siis kuuma soolaga maitsestatud vette keema.
2. Keeda nõrgas kuumuses 12-15 min või seni, kuni kinoapakil märgitud aeg ette näeb. Jahuta.
3. Tükelda baklažaan või suvikõrvits kuubikuteks, sektoriteks vm meelepäraseks ning prae õlis kergelt läbi.
4. Maitsesta mere-või ürdisoola ja tšilliga ning lisa kinoa hulka.
5. Tükelda pestud kirsstomatid, viiluta kurk ja haki maitseroheline ning lisa salatile. Maitsesta mere- või ürdisoola või sojakastmega, musta pipra, sidrunimahla ning muu meelepärasega (mesi, valge veini äädikas/riisiveiniäädikas, sinep vms).
6. Sega kõik komponendid hästi läbi ning lase enne serveerimist jahedas maitsestuda. Serveeri samuti maitserohelise (nt värskelt aknalaualt nopitud salatkressiga) ja soovi korral törtsu sojakastmega. Juustusõbrad võivad n-ö kirsiks tordil peale riivida ka Parmesani!
No comments:
Post a Comment