Mäletan, et lapsepõlves oli mamma valmistatud maksakaste minu absoluutne lemmiktoit ning ta valmistas seda iga kord, kui talle Tartusse külla sõitsin.
Õuntega hautatud maks on veel parem kui tavaline maksakaste ja valmib täitsa ilma väärtusetu valge nisujahuta! Õunad muudavad hautise hästi mõnusalt magusaks ja mahlaseks. Uskumatult maitsev!
Retsept on pärit Aive Luigela "Tervise kokaraamatust".
Vaja läheb:
- 500-600 g maksa
- 2 sl oliivi- või kookosõli
- 3 sibulat
- 5 õuna
- 1 sl täisterajahu
- 1,5 kl vett
- (0,5 kl õunamahla)
- 3 sl maitsestamata jogurtit, toorjuustu või hapukoort (jogurtit kasutades võib lõpus veidi jahu juurde segada, kui kaste liiga vedel jääma kipub)
- Aedpeterselli, tilli, rohelist sibulat, salatkressi vms
Roog valmib nii:
1. Pese maks, puhasta kelmetest ja lõika väikesteks kuubikuteks.
2. Paneeri kuubikud jahus ja pruunista kergelt pannil või poti põhjas õlis.
3. Lisa kuubikuteks lõigatud õunad ja hakitud sibul ning hauta neid veidike koos maksaga. Sega ettevaatlikult.
4. Vala peale vesi (hautis peab olema kaetud) ja soovi korral ka õunamahl. Lisa maitseained. Kui kasutasid maksa pruunistamiseks panni, võid kõik komponendid nüüd kaanega kastrulisse või potti ümber valada. Kaanega kastmepanni puhul pole see aga tarvilik.
5. Hauta õunu, masa ja sibulat kaane all 10-15 min ehk seni, kuni kõik komponendid on pehmed.
6. Lisa kõige lõpus jogurt, toorjuust või hapukoor ning lase hautisel veel korraks keema tõusta.
7. Söö värske kurgi-, peedi- või tomatisalatiga ning rohke maitserohelisega. Soovi korral haara juurde ka paar kartulit, keedetud riisi või täisterapastat.
No comments:
Post a Comment