Sunday, May 16, 2010

Šokolaadikringel

Kuna õde Paul sai jälle aastakese vanemaks, oli vaja selleks puhuks üks tore kringel ahju pista!

Imelikul või vähem imelikul kombel kukkus see küll üpriski hästi välja- kõigil sööjatel jätkus ainult kiidusõnu. Ema arvas, et see on parem kui tema tehtud kringlid ning eriti positiivselt oldi meelestatud sellest, et ta selline hästi tore siiruviiruline ja tihedalt täidisene on. Ma polnud ammu nii suurt toiduvaimustust kohanud ning mida kringli autor ikka muud soovida võikski.

Lisaks sain aru, et kringel on ilmselt üks mu lemmikküpsetistest. Teda on kuidagi nii vahva valmistada. Ja üldse mitte keeruline. Võiks lausa öelda, et kõige vahvam! Pärm on üleüldiselt müstiliselt tore tegelane.

Retsepti algidee sain Toidutarest, kuid, nagu ikka, tegin kommentaaridest, vanatädi varasalve kuuluvatest küpsetusnippidest ning enda ideedest lähtuvalt mõningaid täiendusi ja muutusi ning jagangi siinkohal nende kombinatsioonist sündinud retsepti.

Vaja läheb:
  • 25 g pärmi
  • 2 dl piima
  • 2 sl suhkrut (võib panna ka 1 sl tavalist + 1 sl vaniljesuhkrut)
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl jahvatatud kardemoni (kardemon on ikka täiega tore- lisage kindlasti!)
  • 3-4 klaasi jahu
  • 100 g võid
  • 1 muna
  • Veel üks muna pintseldamiseks
  • Natuke võid pealt määrimiseks
Täidiseks:
  • 1 dl kakaopulbrit
  • 200 g võid
  • 2,5 dl suhkrut
Katteks:
  • 2-3 sl ülekeedetud kondenspiima (millest on lähemalt juttu siin)
  • Purustatud röstitud maapähkleid
Kringli võib loomulikult katta ka mõne traditsioonilise šokolaadiglasuuriga (või + tuhksuhkur + kakao/šokolaad), tuhksuhkruga või hoopis millegi kolmandaga :)

Tegutse nii:
1. Lase piim pliidil kergelt soojaks ning sulata selles või. Ära piima keema lase, ainult nii palju soojaks, et või seal sees sulama hakkaks. Seejärel võid piima pliidilt eemaldada ning võil senikaua sulada lasta, kui pärmiga tegeled.
2. Hõõru pärm suures kausis soola ja suhkruga vedelaks. Kasuta selleks suurt toredat puulusikat!
3. Lisa leige võipiim ning kardemon. Sega veidike.
4. Hakka osade kaupa jahu lisama. Võta sõtkumisel appi ka käed.
5. Vahepeal lisa ka lahtiklopitud toasoe muna.
6. Lisa jahu senikaua, kuni tainas kenasti käte küljest lahti tuleb. Minul läks selleni veidi üle 3 klaasi jahu.
7. Raputa taina pinnale veidike jahu ning jäta ta tunniks ajaks sooja kohta rätiku alla kerkima.

...tunnike hiljem

8. Vahepeal võid valmis teha täidise, segades selleks kokku toasooja või, kakaopulbri ning suhkru.
9. Kalla kerkinud tainas jahusele pinnale ning rulli ta ristkülikukujuliseks.
10. Määri peale täidis, kasutades selleks mõnd mitteteravat nuga.


11. Keera tainas pikema külje poolt tihedasti rulli. Võid kokkukeeratud rulli ka veel pikemaks venitada.
12. Tõsta rull küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning keera endale meelepäraseks kujuks. Rõngaks, südameks vms.
13. Lõika rõngasse hästi terava noaga sügavad sälgud (nii 3/4 ulatuses ehk peaaegu põhjani).
14. Painuta sälke kordamööda vasakule ja paremale poole, et ta sellise vahva väljenägemise saavutaks.
15. Pintselda kringlit pealt lahtiklopitud munaga.
16. Aseta kringel külma ahju (kuna siis kerkib ta ahjus veel edasi) ning keera kuumuseks 175 kraadi.
17. Küpseta kringlit seni, kuni ta hakkab pealt pruunistuma. Selleks kulub umbes 40-45 minutit.
18. Määri ahjust tulnud küpsetist pealt veidikese võiga, et ta hiljem seistes pealt kõvaks ei läheks.

19. Kata kringel rätikuga ning valmista glasuur (kes ei soovi, ei pea seda muidugi tegema, kuid ta lisab kringlile veelgi toredust).
20. Kui kasutad sama glasuurimaterjali nagu mina, siis võta purgist 2-3 supilusikatäit ülekeedetud kondenspiima ning lase see pliidil väikses plekkkausis soojaks, et ta ilusti vedelaks läheks. Seejärel nirista glasuur pisikese lusika abil kringlile.
21. Kõige peale puista purustatud pähkleid (mina purustan neid nii, et asetan pähklid kokkuvolditud küpsetuspaberi vahele ning n-ö rullin neist tainarulliga üle, kuni nad soovitud konsistentsi saavutavad).

22. Paku kringlit kohe külalistele või löö ise hambad sisse! Kringel on ju kõige maitsvam just siis, kui ta veel ahjusoe on :)

Palju õnne, Paul!

9 comments:

anu.lukk@mail.ee said...

proovisin järgi. hea oli, aga kreemi oli kuidgi liiga palju minu jaoks aga jah pool kinglit sõime ühe päevaga ära ( kahekesi - ja ma sõin siis and ühe tüki) et ju siis ikk aoli maitsev:) proovin teinekordgi.

Ja see pärmitaigen oli super. olen varem ka teinud mingied saiakesi aga siis tainas küll nii kohev ja ilus ei tulnud:)

Kata said...

Oh teid maiasmokki! :D

Tegelikult originaalretseptis läks selle koguse taina kohta pool täidist, aga seal olid paljud kommenteerinud, et täidist jäi väheks ning tuleks ikka rohkem teha.

Minul teda küll üldse palju ei tulnud, täpselt parajalt, vähem ei oleks saanud küll panna. Võib-olla ma lihtsalt rullisin õhemaks kui sina ja sul tuli teda seetõttu sinna vahele rohkem.

Aga tore, et meeldis :)

Kata said...

...Selles mõttes, et ma rullisin taina ikka HÄSTI õhukeseks kohe. Ja siis keerasin hästi tihedasti kokku. Ma arvan, et selles erinevus oligi ;)

anu.lukk@mail.ee said...

vist jah. mul polnud nii suurt pinda, et õhukeseks rulida=. oleks võinud muidugi pooleks teha ja siis poole kaupa rullida aga ei tuld selle pelae enne :)

Anonymous said...

Mina proovisin ka järele, väga maitsev kringel tuli ja kreemi oleks võinud isegi natuke rohkem olla:P Võib-olla rullisin taigna ka liiga õhukeseks ja pinda tuli rohkem, aga see kreem teeb kringli tõesti maitsvaks ja natuke mahlasemaks:) Kindlasti minu üks uus lemmik:P

Kata said...

Naljakas, kui erinevaid arvamusi ikka leidub- mõne jaoks on teda hästi palju, teise jaoks vähe, kolmanda jaoks täitsa parajalt. Aga no eks ta ole jah ikka nii, et teinekord saab enda maitsele vastavalt täiendusi/vähendusi teha :)

Tore, et maitses!

Pauliine said...

Kõige maitsvam kringel üldse!!!

Sille said...

Mul sai ka täidist natuke palju, kippus ahjuplaadile vajuma, aga kringel ise tuli välja fantastiline!! Suurepärane retsept, juba taigen ise oli väga mõnus ja hästi rullitav. Sellest saab kindlapeale meie pere hitt :)

Anonymous said...

hey there and thank you for your information – I have certainly picked up
anything new from right here. I did however expertise some technical points using
this website, since I experienced to reload the web site a lot
of times previous to I could get it to load correctly.
I had been wondering if your web host is OK?
Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
Well I'm adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon.

Feel free to surf to my web site: home cellulite treatment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...