Tuesday, August 24, 2010

Suvikõrvitsapirukas

Kohtasin Toidutares seda paljukiidetud suvikõrvitsapirukat ning kuna meie aiamaa praegusel ajal hästi lahkelt suvikõrvitsaid jagab, otsustasingi ta järele proovida. Väikeste tervislike muudatustega. ;)
Pirukas maitses väga hea- oli ülimalt mahlane ja mõnus!


Muudatustest rääkides: esimesel korral valmistasin piruka peaaegu täpselt retsepti järgi, kasutades jahuna pooleks odra- ning kaerajahu (täistera loomulikult) ja pannes 1 dl asemel 0,75 dl õli. Oliiviõli muidugi.
Järgmisel korral vähendasin õli koguse 0,25 detsiliitrini, asendades ülejäänu hoopiski piimaga. Tulemus oli täpselt sama hea kui esimesel korralgi, seega ei leia ma küpsetise üleõlitamisel mingit funktsiooni ning leian, et väike sörts (nt 0,25 dl) oliiviõli on täiesti piisav.


Riivjuustu võib pirukasse tõepoolest veidi või kes soovib, ka hoopis palju rohkem lisada, kui retseptis antud on. Juust on ju ülitore! Samuti sobivad suvikõrvitsa seltsi kindlasti singitükikesed või mõni muu lihaline. Ma usun, et ka suitsukanakuubikud oleks üpriski vahvad! Muidugi ei saa lisamata jätta ka ürte!

Vaja läheb:
  • 1 kg suvikõrvitsat (võib ka veidi suurem kõrvitsapoiss olla)
  • 1 sibul
  • 50-100 g (või veel rohkem) riivjuustu
  • 4 muna
  • 2 dl jahu (kasutagem ikka täisterajahu!)
  • 0,25 dl oliiviõli
  • 0,75 dl piima
  • 1,5 tl soola
  • 0,5 tl musta pipart
  • Värskeid hakitud ürte (basiilik, pune, till vms)
Tegutse nii:
1.
Riivi suvikõrvits jämedalt (või lõika peenteks viiludeks). Kui suvikõrvits on nii küps, et sisaldab suuri seemneid, tuleks need enne riivimist eemaldada. Kellel viitsimist, võiks kohe alguses riivmassist käte vahel veidike vedelikku välja pressida, kuna vastasel juhul ujub pirukas hiljem mahlas.
2.
Haki sibul tükikesteks.
3.
Klopi munad lahti, lisa piim ja õli, jahu ning riivitud juust. Maitsesta soola, pipra ja ürtidega. Sega korralikult läbi.
4.
Sega kokku sibula ja suvikõrvitsaga. Kes eelnevalt vedelikku välja ei pressinud, võib nüüd lusika abil teda natuke vähendada.



5. Kalla segu vormi...


... ning küpseta 200-kraadises ahjus, kuni pirukas on pealt kenasti pruuniks läinud. Mul kulus selleks isegi üle tunni, kuid olenevalt ahjust võib ka ta hoopis kiiremini valmida.

6. Lase pirukal veidi jahtuda, eemalda vormis ning lõika tükikesteks või sektoriteks. Mulle maitses ta külmalt isegi rohkem kui soojalt, kuid maitsev on küpsetis mõlemal moel. :)


Peale sobib hästi õrn kiht sinepit! Eriti hästi muidugi endavalmistatud õunasinep.



Lao karbikesse ning pista külmkappi teiste toiduainetega sõbrunema. Ta säilib seal mitmeid päevi, kaotamata kübekestki oma värskusest! :)

4 comments:

Kiku said...

Tundub nii hea ja tervislik!
Sellega seoses tekkis küsimus, kas sa neid täisterajahusid saad kõiki Tartu turult? (Leiva oma vist sai, kui ma ei eksi).

Kata said...

Ongi väga hea ja tervislik! :)

Mina tegelikult ostan kõik täisterajahud ning seemned Väike-Maarja pisikesest talupoest (asub bussijaamas), kuid kui Tartus viibin, siis käin ikka turuhoones ka jahil, sealt saab samuti kõikvõimalikud jahud kenasti kätte, kuid linakoogijahu ja kanepiseemneid ma seal veel kohanud ei ole.

Mari said...

Ahoi! Proovisin selle ka ära, kuid väikeste muudatustega. Antud juhul oli põhjus lihtne: polnud piisavalt vajalikke koostiasineid. Mul oli vähem suvikõrvitsat, kui vaja, ning panin siis hoopis 400 g hakkliha ka sisse. Oliivõli lisasin ka tunduvalt vähem, sest see oli otsakorral. Pirukas tundus vist natuke liiga mahlane, aga samas ma ei pigistanud seda vedelikku ka välja. Kuid üldkokkuvõttes sai üsna maistev. Õele maitses kõige rohkem :) Peaks ikka originaalrestepti ka mingi hetk ära proovima.

Kata said...

Igasugused variatsioonid on vägagi teretulnud! Praegu valmib suvikõrvitsaid nii mis mühiseb, nii et kindlasti õnnestub originaalvariant ka järele proovida.

Vee soovitan ikka kindlasti välja pressida, kuna muidu võib tõesti juhtuda, et pirukas lausa ujub kõrvitsamahlas :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...