Sunday, August 8, 2010

Aedoasalat

Lisaks aedubade tavapärasele keetmisele/praadimisele/röstimisele võib neid ka porgandite, tomatite ja muude köögiviljade seltsis purki pista! Aive Luigela "Hoidised" jagas siinkohal minuga üht vahvat aedoasalati retsepti.


Antud kogusest ei tule küll väga palju salatit, kuid julgen arvata, et need kaks purgitäit on see-eest väga maitsvad! Kuna meie ladusime mõlemad purgikesed kiiremas korras keldririiulile, ei olegi me salatit veel proovida saanud, kuid lõhn oli küll imeline. Kindlasti on salat ise ka! Komponendid on ju kõik niivõrd head!

Nüüd, jõulude lähenedes vedasin keldrist esimese purgitäie aedoasalatit üles ning tegemist on täiesti kirjeldamatult SUUREPÄRASE hoidisega! See ei ole liialdus. Meil emaga oli raske tema "maitsmist" lõpetada- mitte kohe ei suutnud kahvlit käest panna. Lisaks leppisime kokku, et järgmisel kevadel paneme tohutus koguses aedube kasvama, et antud salatiga võimalikult palju keldririiuleid täita! Lisaks niisama söömiseni saab aedoasalatist kiiresti ka ülimaitsva vokiroa, lisades veidike eelnevalt keedetud riisi või odrakruupe ning kes soovib, ka kana- või kalaliha. Mmm...

Kaks pooleliitrist purki salatit
Vaja läheb:
  • 500 g vahaküpsuses aedube (kui kaunad on ülevalminud, võib salati valmistada ka poetatud ubadest)
  • 2 keskmist porgandit
  • 3 tomatit
  • 1 sibulat
  • 1 küüslauk
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1 sl hakitud peterselli
  • Õli hautamiseks
  • Jahvatatud pipart ja paprikat
  • (Kajenni pipart)
Tegutse nii:
1.
Hauta aedoad keedunõus väheses soolakas vees poolpehmeks. Nad võiks ka veidi pisemaks lõikuda.


2. Prae ribadeks tükeldatud sibulad ja porgandid kergelt õlis ning hauta koos aedubadega pehmeks.
3.
Tükelda kooritud tomatid sektoriteks. Koorimise hõbustamiseks lõika pestud tomati peale rist ning aseta ta mõneks minutiks keevasse vette, seejärel eemalda vahukulbiga, lase veidike jahtuda ning tõmba koor kenasti maha.

4. Sega kõik ained kokku, maitsesta soola ja suhkruga.
5.
Hauta koos tasasel tulel 10-15 minutit.
6. Sega ettevaatlikult juurde hästi peeneks hakitud küüslauk, petersell ja vürtsid (kes soovib, võib ka kajenni pipart lisada) ning hauta veel tasasel tulel 5 minutit.


7. Tõsta köögiviljad ettevalmistatud purki ja vala üle kuuma vedelikuga. (Minul tegelikult mingit erilist vedelikku ei tekkinudki).
8.
Sulge õhukindlalt ja jahuta. Säilita külmkapis või jahedas keldris.

Vahvalt värviline :)

1 comment:

Mari said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...