Aega võttis, aga asja sai! Retsept on pärit selle aasta veebruari Oma Maitsest ning ta ei olnud seal just kõige oskuslikumalt ning selgemalt kirja pandud, seega loodan, et suudan retsepti siin paremini ja arusaadavamalt edasi anda.
Kasutasin 27 cm läbimõõduga vormi (kuid ka pisemad sobivad väga kenasti- nagu originaalretseptki ette nägi-, siis jääb kook lihtsalt toredalt kõrgem)
Mida vaja läheb?
- 175 g võid
- 1,25 dl suhkrut
- 5,75 dl jahu
- 25 g jahvatatud mandleid (mina jätsin välja)
- 1 vahustatud muna
- 5 muna
- 2,5 dl suhkrut
- 4 apelsini mahl ja peenelt riivitud koor
- 1 sidruni mahl ja koor
- 150 ml vahukoort (me panime siiski terve pakitäie ehk 250 ml, kuna küpsetusvorm oli üsna suur)
- 150 g hakitud tumedat šokolaadi (kasutasime piimašokolaadi)
- 2 apelsini
- 2,5 dl suhkrut
2. Haki sisse külm või (täpselt nii, nagu ikka tavalise muretaina puhul tehakse), kuni moodustub selline purutaoline mass.
3. Lisa ka lahtiklopitud muna ning mätsi käte abil ühtlane tainas.
4. Aseta tainas pooleks tunniks külma tahenema.
5. Kuumuta ahi 200 kraadini.
6. Suru tainas koogivormi, aseta peale küpsetuspaber ning raskusaine (mina kasutasin selleks odratange, sobivad ka nt herned jms) ja küpseta raskuse all 20 minutit.
7. Eemalda raskus ja küpseta veel 10 minutit.
8. Lase jahtuda, vähenda ahju kuumus 150 kraadini.
9. Täidise jaoks vahusta munad koos suhkruga, vispelda juurde tsitrusemahlad, riivitud koored ja vahukoor.
10. Sulata šokolaad kuuma veevanni kohal ning määri jahtunud koogipõhi sellega.
11. Vala apelsinikreem vormi ning küpseta 45-50 minutit (meil läks siiski veidi rohkem, kuna ta võdises keskelt päris kõvasti ning ei julgenud pärast 50 minutit veel ära võtta). Aseta kook jahtuma.
Karamellapelsinide jaoks:
1. Koori apelsinid ja tükelda valgest vahekestast puhastatud kooreosa peenikesteks ribadeks.
2. Pane apelsinikoored koos veega keema ja seejärel kurna.
3. Sulata suhkur pannil koos tilga veega ning keeda merevaigukarva karamelliks.
4. Lisa apelsinikoore ribad ja apelsinisektorid.
5. Paku tordiviile koos karamellapelsinist kaunistuste ja siirupitriipudega.
Karamellapelsinide koha pealt võiks öelda, et need võib täiesti vabalt nt mandlilaastude või pähklipuruga asendada. Või lihtsalt karamellistatud apelsinikoortega. Apelsinisektorite karamellistamine küll soovitud tulemust ei andnud, kuna neist voolas päris suur hulk mahla suhkrusiirupi hulka ning see ei tahkunud enam eriti ning jäi selline apelsinivedelikune mass. Seega võiks täiesti vabalt lihtsalt koort karamellistada või siis üldse mitte midagi. Kook on ka ilma igasuguse pealepandava lisandita väga tore!
No comments:
Post a Comment