Tainaks võib kasutada kas seda, mille allpool välja toon, või ka täiesti tavalist piparkoogitainast. Miks mitte ka mõnd muud sellesarnast küpsisetainast.
Antud kogusest sain mina 28 suurt küpsist (2 ahjuplaaditäit)
Tainaks läheb vaja:
- 115 g võid
- 2/3 klaasi tumedat suhkrut (võib ka osa valget panna)
- 2 muna
- 1/3 klaasi tumedat siirupit (sobib ka mesi või hele siirup, mina kasutasin üleüldse apelsinikoogist järele jäänud siirupilaadset moodustist)
- 3,5 klaasi jahu
- 3 tl küpsetuspulbrit
- 3/4 tl soola
- 1 tl jahvatatud ingverit
- 1/2 tl jahvatatud nelki
- 1/4 tl tšillit
- (mina kasutasin kahe esimese komponendi asemel piparkoogimaitseainet)
Glasuuriks:
- 4-5 sl tuhksuhkrut
- 1/3 klaasi vett
- 200 g piimašokolaadi
- Marmelaaditükikesi
- Pähkleid
- Alkoholis leotatud rosinaid/kuivatatud musti ploome
- Kookoshelbeid
- Midagi muud, mis meeldib (kreeka pähkli, kuivatatud kirsi ning mandli kooslus pidavat originaalretsepti kohaselt väga efektiivne olema)
1. Vahusta toasoe või suhkruga.
2. Lisa lahtiklopitud munad ning siirup.
3. Sega jahu küpsetuspulbri, soola, nelgi, ingveri ja tšilliga.
4. Lisa jahusegu või-muna-suhkru-siirupisegule ning sega seni, kuni moodustub ühtlane tainas. Lõpuks peab ka käpad appi võtma.
5. Aseta tainas kilesse mässituna pooleks tunniks külma. Kui aga kiire on, siis usun, et ei juhtu midagi, kui see etapp välja jätta ning kohe voolima hakata.
6. Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.
7. Võta tainas külmikust ning veereta ta laual või lõikelaual selliseks pikaks vorstitaoliseks moodustiseks. Peaasi, et sealt ilusaid ümmargusi kujundeid lõigata annaks.
8. Lõika "vorstist" meelepärase paksusega lõigud (võiks ikka sellised veidike paksemad lõigata, et ei oleks tegemist päris tavaliste õhukeste piparkoogikestega, vaid pigem koogikesetaoliste moodustistega).
9. Aseta nad parajate vahedega (et oleks ikka kerkimisruumi) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
10. Küpseta koogikesi umbes 10-13 minutit, kuni nad on kerkinud, kuid katsudes veel üpriski pehmed.
11. Lase neil ahjuplaadil mõni minut seista (et nad kõvemaks läheksid) ning aseta suuremale taldrikule jahtuma. Nad lähevad seistes veelgi kõvemaks, kuid jäävad siiski seest sellised mõnusalt pehmed ning ei murra hammast.
12. Lase neil enne glasuurimist kenasti maha jahtuda.
Katte jaoks:
1. Sega kokku tuhksuhkur ning lase nad pliidil keema, kuumuta mõni minut, kuni segu on kergelt siirupine.
2. Jäta paariks minutiks seisma ja jahtuma ning lisa tükeldatud šokolaad.
3. Sega, kuni šokolaad on sulanud ning vajadusel kuumuta neid korraks koos, et segu ikka kenasti glasuurjas oleks.
4. Haara taldrikult küpsis, kata see lusika abil glasuuriga ning aseta peale meelepärased komponendid (pähklid, rosinad, marmelaaditükiksed, kookoshelbed vms). Aseta küpsis (ahju)restile või taldrikule/kandikule tahkuma.
5. Tee nii kõigi küpsesekestega. Vahepeal peab glasuuri ilmselt uuesti kuumutama, kuna ta kipub tahkeks muutuma.
6. Paki kenasti ning vii külakostiks või hakka kohe kompanjonide seltsis nosima!
No comments:
Post a Comment