Saturday, May 29, 2010

Kaerahelbe-õunavorm

Hommikusöögikatsetused jätkuvad täie hooga ning avastasin järjekordse suurepärase Salme Masso retsepti. Täiega hea ikka! Ja hommikusöögiks täpselt sobilik, kuna ta sisaldab ainult kõike kõige toredamat päeva alustamiseks: täisterakaerahelbed, mis on igatpidi kasulikud ning täidavad kõhu kohe pikaks-pikaks ajaks, samuti vitamiinipomm õun, mõned toredad rosinad ning kõige krooniks muidugi ka piim, millega vorm kenasti üle ujutada!


Vaja läheb:
  • 500 g õunu (u 4 keskmist õuna)
  • Õuna-või sidrunimahla (saab ka täitsa selleta hakkama)
  • 1/2 kl rosinaid (osa võib asendada ka mustade ploomidega)
  • 2 kl täisterakaerahelbeid
  • 2 kl piima
  • 2 muna
  • 4 sl suhkrut (kuna õun + rosinad on juba iseenesest üpriski magusad, siis mina jätsin suhkru hoopis lisamata, munakollastele lisasin vahustamise ajal ainult hästi natuke mett, kuid kes on suurem magusasõber, võib muidugi need retseptis märgitud 4 sl ära panna)
  • Veidi soola
  • Riivitud sidrunikoort
  • Õli/võid vormi määrimiseks
  • Kliisid/riivsaia
  • Hästi sobivad vormi ka kookoshelbed ning
  • Kaneel!
Vormi võib ka koogikesena serveerida ning kämakana näpu vahelt süüa

Toimi nii:

1.
Vala kaerahelbed (kuuma) piimaga üle ja hoia kaanega kaetult umbes tund aega jahedas.
2.
Vahepeal pese ja koori õunad ning riivi nad jämedalt.
3.
Pese rosinad/ploomid samuti kuuma veega ning sega õuntega.
4.
Kes õunad juba väga palju enne vormi ahjupanekut valmis riivib, võib nad hapu mahlaga üle piserdada, et nad väga tumedaks ei läheks, kuid kes riivib nad vahetult enne vormi ladumist, ei pea seda tegema.

5. Kui kaerahelbed on tund aega seisnud, lisa neile suhkru/meega vahustatud munakollased, veidike soola ja riivitud sidrunikoort.
6.
Kõige lõpus sega ettevaatlikult hulka tugevaks vahuks mikserdatud munavalged (et eriti kõva tulemust saavutada, lisa munavalgetele tsipake sidrunimahla või paar tera soola).
7.
Aseta kaerahelbed ning õunad-rosinad kihiti võiga määritud ning kliide/riivsaiaga ülepuistatud ahjuvormi, alustades kaerahelbekihist, seejärel tuleb kiht õunu, jälle kiht kaerahelbeid jne. Mina sain kokku kolm kihti kaerahelbeid ning kaks paksu kihti õunu. Kõige peale peaks jääma kaerahelbekiht.
8.
Puista kõige pealmisele kihile riivsaia/kliisid (ka kookoshelbed on sel puhul toredad!) ning kes soovib, ka mõni võitükike.

9. Küpseta vormi 180 kraadi juures seni, kuni ta pealt kenasti helekollaseks/pruunikaks muutub. Selleks kulub umbes 45 minutit.
10.
Söö vormi soojalt või külmalt piimaga.

Mulle maitses ta soojalt rohkem! Hoian vormi külmkapis karbikese sees ning igal hommikul võtan sealt tükikese, lasen ahjus kergelt soojaks ning seejärel söön külma piimaga. Nämm! Minu arvates on teda kõige toredam süüa kahvliga! Jällegi vist mingi isiklik kiiks, aga kahvliga on kõiki vorme, pannkooke jms kuidagi palju vahvam süüa.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...