Minu kodused magusasõbrad olid väga-väga vaimustunud ning sõid kõik kärmelt korraga ära! Hea, et pildistadagi jõudsin. :)
Taskud võib isegi päeva või paar varem valmis teha ning alles hiljem täita. Külmkapis hoituna säilivad nad ilusti värsked.
Et küpsetisi veidi tervislikumaks muuta, asendasin osa valgest jahust täisteranisujahuga. Kogu ulatuses ei julgenud ma viimast kasutada, kuna arvatavasti ei kerki taskud siis nii hästi seest tühjaks.
Antud kogusest valmib 20-25 taskukest
Vaja läheb:
- 2,5 dl kuuma vett
- 50 g võid
- 2,25 dl jahu (u 1/3 täisteranisujahu)
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 4 muna
- Tsipake soola
- (Jahvatatud kardemoni)
- Ülekeedetud kondenspiima (u 2,5 dl ehk pool tervest kogusest)
- Umbes 300 g kohupiimapastat või pakikohupiima + piima (blenderda või mikserda ise pastaks)
- Maitse järgi mett/suhkrut ja vaniljesuhkrut
- Soovi korral jahvatatud kaneeli, riivitud sidrunikoort või marju
2. Tõsta keedunõu otsekohe pliidilt ja kalla väikese soolaga segatud jahu korraga anumasse.
3. Sega suure puulusika abil energiliselt, kuni kogu vedelik on imendunud.
4. Aseta keedunõu madalale pliidikuumusele ja jätka hoogsat segamist, kuni anuma keskele tekib ühtlane läikiv tomp.
5. Kummuta see vahustamisnõusse ja mikserda kohe hulka üks muna.
6. Lase segul mõni minut jahtuda ning lisa ükshaaval ülejäänud kolm muna, mikserdades tainas iga kord suurel kiirusel ühtlaseks.7. Koos viimase munaga lisa ka küpsetuspulber.
8. Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusika abil väikesed kuhjakesed arvestusega, et tuuletaskud kerkivad eelkõige kõrgusse (ei pea väga suuri vahesid jätma). Kes soovib, võib tainast ka läbi tordipritsi lasta, kuid selle konkreetse retsepti puhul vajuvad nad ikkagi ümmarguseks ning tordipritsiga möllamine tekitab vaid lisatööd. Kes aga "tugevamaid" taskuid soovib, võib tainasse veidi rohkem jahu panna.9. Kui kogu tainas on kuhjakesteks jaotatud, tilguta nende vahele paar lusikatäit vett, kuna sellest tekkiv aur soodustab küpsetiste kerkimist.
10. Küpseta taskuid 200 kraadi juures olenevalt suurusest 22-30 minutit. Ära mitte mingil juhul ava ahjuust esimese 20 küpsemisminuti jooksul, kuna siis võivad taskud lössi vajuda!
11. Võta küpsetised ahjust ning lase neil veidi jahtuda.
12. Lõika jahtunud tuuletaskul terava noa abil "kaas" pealt ning aseta põhja kondenspiimaiirist.
13. Selle peale aseta törts magustatud kohupiimapastat. Tee nii kõigi taskukestega.
14. Puista nad tuhksuhkruga üle ning serveeri kohe! Järelejäänud võib karbikesega külmkappi pista.
Loodetavasti ei tule teel magusaröövlitega rinda pista :)
No comments:
Post a Comment