Tuesday, April 13, 2010

Porgandi-virsikutort

Martti tegi laupäeva hommikul "Head isus" porgandi-virsikutorti (õigemini originaalis peaks tegemist olema porgandi-aprikoositordiga, kuid ta ise kasutas samuti virsikuid ning ma leian, et erilist vahet tõepoolest ei ole) ning ema pidas seda niivõrd ahvatlevaks, et arvas kohe heaks isaga arutada: "Kuule, mis sa arvad, las Kata teeb meile homme selle tordi...".

Nad teavad küll, kui vaimustunud ma sellistest ideedest olen ning isa ei jõudnud veel midagi vastatagi, kui ma juba ise asja paika panin- muidugi teen ma tordi valmis- pole küsimustki. Kas või kohe! Nii et rõõmu jagus (ja jagub edaspidigi) kõigile- nii küpsetajale kui sööjatele.

Tort tuli väga vahva välja, kuigi ta oleks pidanud ahjus vast 5-10 minutit kauem aega veetma, kuna jäi keskkohast veidike nätske, kuid kõik sõid siiski suure rõõmuga.

Jahtunud tordile läheb peale želatiini ning kompotivedeliku tarretis, mis minul küll peaaegu et tervenisti kuhugi ära haihtus- koogi sisse ilmselgelt. Võib-olla sellepärast Martti siis ise, olles aru saanud, et seda želatiinikihti sinna lõpuks eriti palju järele ei jää, keetis vedelikku moosisuhkruga. Internetti riputatud retseptis oli aga välja käidud hoopiski seesama želatiiniga variant- nii et eks valige ise meelepärasem. Moosisuhkruga jääb tarretis ehk tarretiselisem.

Mida aga vaja läheb?
  • 150 g võid
  • 1 ½ dl suhkrut
  • 2 muna
  • 3 dl riivitud porgandit
  • 2 tl peeneks hakitud ingverit (kasutasin jahvatatud ingverit)
  • 1 dl piima või keefiri
  • 3 ½ dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 800 g aprikoosi kompotti (katteks)
  • kompotivedelik + 2 tl zelatiini (peale)
Kuidas tort valmib?
1. Vahusta suhkur ja või, lisa munad, seejärel riivitud porgand, ingver, piim ja jahu-küpsetuspulbri segu, sega kogu aeg.
2. Valmis mass vala lahtikäiva koogivormi põhja, lao peale aprikoosid ja küpseta ahjus 175°c juures alumisel riiulil umbes 1 tund (originaalretseptis 50 minutit- kuid, nagu eelpool mainitud, oli seda veidi vähe).

Mina lõikasin virsikud veel ka keskelt pooleks, et nad põhja ikka ilusti ära kataksid

3. Võta tort ahjust ning lase tal jahtuda. Tunnike või paar.

4. Sega kompotivedelik želatiiniga ning jäta veidikeseks paisuma.
5. Kuumuta segu pliidil seni, kuni želatiiniterakesed kadunud on ning mass on enam-vähem ühtlane.
6. Kalla tort želatiiniseguga üle ning aseta külma tarduma.

Tordi peale sobib hästi mõni kaste, nt vaniljekaste või Martti poolt välja käidud valge šokolaadi-jogurti kaste, milleks läheb vaja:
  • 200 g valget šokolaadi
  • 1 spl õli
  • 4 dl jogurtit + 1 spl vaniljesuhkrut
  • 2 spl suhkrut
Kuidas kaste valmib?
Murra šokolaad tükikesteks ning sulata veevannil, lisa õli ja sulata ühtlaseks, lisada segades jogurt ja vanilje ning suhkur ja serveeri koogiga.

Minu arvates sobib tort suurepäraselt ka täiesti tavalise jogurtiga (emale serveerisin ahjuõunajogurtiga ning talle meeldis). Igaüks saab valida endale meelepärase, torditüki sellega üle kallata ja kahvli/lusika sisse torgata. Jee!

Kõige paremat isu!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...