Sunday, April 11, 2010

Karrine porgandi-apelsinisupp

Viimasel ajal on püreesupid ilmselgelt väga IN ning kuna minul siiani nendega suurem kokkupuude puudus, otsustasin, et see asi peab küll muutuma!
Valmistamiseks kasutasin loomulikult porgandeid, et mitte neid- minu suurimaid sõpru- alt vedada. Nimelt on mu kokkupuude nendega viimasel ajal lausa üle mõistuse suur. Võiks öelda, asi hakkab lausa kontrolli alt väljuma. Lisaks porgandeile võtsin appi ka apelsini. Ning muudki. Sellest lähemalt aga veidike hiljem.

Supp kukkus välja vägagi maitsev- ema oli ka täiesti vaimustunud ning ütles, et see muutis täielikult tema arvamust püreesuppidest (ta oli neisse enne üpriski skeptiliselt suhtunud) ning nõudis, et ma talle kindlasti selle retsepti jätaksin, et ta seda siin nädala sees omal käel ka valmistada saaks. Minu arvates oli supp ka hästi tore. Mõnusalt apelsinine ja porgandine, hästi karrine ning roheline sibul pluss leivakuubikud (minu enda leivast muidugi) sobisid peale täiesti suurepäraselt.

Mis supi sisse läheb?
  • 500 g porgandeid
  • 2 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • Tsipake õli praadimiseks
  • 1 tl karrit (mina sattusin eriliselt hoogu ning panin peaaegu supilusikatäie, kuid võiks veidike vähem panna)
  • 0,5-1 tl jahvatatud ingverit
  • Näpuotsatäis tšillit
  • 1 sl sidrunimahla (kellel kodus sidrunit ei leidu, sellel ei tarvitse küll kohe sellepärast poodi tormata- usun, et ei juhtu midagi, kui mahl lisamata jääb)
  • Liiter puljongit
  • 1 apelsini koor ja sisu
  • Pool karpi (terve karp 175 g) lõhe ja kreveti maitselist Merevaiku (kindlasti sobivad ka teised maitsed)
  • Peale kuivatatud leivatükikesi ja rohelist sibulat. Ka till on tore! Eriti äsja peenralt nopitud. Mmm..

Supi valmistuskäik:
1. Riivi porgandid jämeda riiviga.
2. Haki sibul ja küüslauk pisemateks tükikesteks.
3. Riivi apelsinilt koor ning tükelda viljaliha (nt iga sektor kolmeks tükiks). Jälgi, et ühtki kivipoissi sisse ei jääks.
4. Pruunista sibulat, küüslauku ning riivitud porgandit suuremal pannil (kasutasin kõrge servaga kastmepanni).
5. Lisa karri, tsipake tšillit ning ingverit ja hauta veidike, et nende maitsed kenasti esile tuleksid.
6. Lisa ka tükeldatud apelsin ning selle riivitud koor.
7. Kalla kergelt läbihautatud segu suuremasse potti ning lisa liiter puljongit või vett ning paar puljongikuubikut (hästi peaks sobima kanamaitselised).
8. Lase segul kaane all vaikselt haududa. See peaks võtma umbkaudu pool tundi või veidike kauem.
9. Kui porgand on ilusti pehmeks haudunud, eemalda pott pliidilt ning püreesta segu.
10. Aseta pott uuesti pliidile, lase keema ning lisa lusikatäite kaupa sulajuust.
11. Kui segu on ilus ja ühtlane, eemalda pliidilt ning serveeri leivakrutoonikese ja rohelise sibulaga!

Kõik püreerima!

1 comment:

Anonymous said...

Seda tahaks küll proovida, tundub tervislik ka:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...