Monday, April 26, 2010

Näkileivapoisid

Ei saa mitte aru, miks poes pisike karbitäis näkileibu ligi 20 krooni maksab. Pealekauba on nad veel nii õhukesed ka. Neid on lausa kõige lihtsam ise kodus valmistada! Ja võib sisse panna oma lemmikud seemned, pähklid ja jahud. Nii vahva! Panen siia siis enda versiooni. Eks igaüks teeb muidugi oma maitse järgi- peaasi, et kuivainete ja vee hulk samasse vastavusse jääks :)

Mina kasutasin:
  • 2 dl täistera rukkijahu
  • 1 dl täisterakaerahelbeid (jahvatasin veidike peenemaks)
  • 1 dl täisterarukkihelbeid
  • 0,5 dl linajahu
  • 0,5 dl röstitud jahvatatud kanepiseemneid
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • 2 sl seesamiseemneid
  • 1 sl köömneid
  • 1 sl jahvatatud koriandrit
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 4 dl vett
Näkileib valmib nii:
1.
Pane ahi 250 kraadi juurde sooja.

2.
Soovi korral rösti seemned kuival pannil ning jahvata peenemaks. Kes soovib aga suuremate tükikestega näkileibu, ei pea seda üldse tegema.

3.
Sega kõik kuivained omavahel.

4. Lisa vesi ning sega ühtlaseks massiks.
5. Kalla segu suurele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning aja see seal laiali. Mina tegin seda näppude ja lusika abil, kuid kellel on kodus nt silikoonkattega tainarull, siis usun, et ka tema võiks sel puhul hea abimees olla.
6. Küpseta esmalt 10 minutit, seejärel tõsta plaat korraks välja ning lõika leivakestele vahejooned sisse, et neid hiljem hea kätte saada oleks.
7. Pane leivakesed uuesti 30 minutiks ahju.
8.
Seejärel tuleks ahi kinni keerata ning kes soovib selliseid häid krõbisevaid ja kõvu leivakesi, peaks leivad umbes 12 tunniks soojasse ahju jätma.
Mina küpsetasin neid õhtul ning pärast 4o minutit ahjus olid nad veel üpriski pehmekesed (kuid ei lagunenud siiski laiali, kui näpu vahele võtta) ning ma eraldasin nad üksteisest, pöörasin teistpidi (põhi ülespoole) ning jätsingi ööseks ahju tšillima. Hommikuks olid nad kenasti kõvad ja krõbedad. Ja hästi head!

Nii et kes ise õiget leiba teha ei viitsi, võib vähemalt näkileibu valmistada proovida- neid on ju ka ülimugav kuskile väljasõidule minnes kaasa haarata. Sulajuust ning paar tomatitükikest peale ja voilaaa! Positiivne omadus on seegi, et nad säilivad üpriski pikka aega. Nii et igatpidi positiivsed tegelased.

Jätku leiba! Jälle!

3 comments:

J. said...

Kuule, tunnista üles- oled sa mõtetelugeja või? Just täna vaatasin oma köögikapis nukralt kükitavaid näkileibu ja mõtlesin, et peaks ikka proovima neid ise teha. Kaunis, nüüd tuleb ükspäev asi käsile võtta:D

Kata said...

Jep, viimasel ajal me pidevalt loeme üksteise mõtted, nagu ma näen :D Müslibatoonidega oli suht sama lugu. Ja toorjuustu ja maitsestamata jogurtiga..Me oleme nii andekad ikka! :D

J. said...

Hirmutavalt andekad. Tead, selle kohta on anglofoonidel üks kena ütlemine: great minds think alike:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...