Sunday, April 25, 2010

Peedikrõpsud

Kartulikrõpse ikka ei sööks ju! Ja peet on täiega tore. Ja magus. Ja punane! Ja hästi-hästi tervisesõbralik. Ja seest siiruviiruline.


Ainuke probleem on tema hästi õhukeseks viilutamisega. Mina suutsin seda üliterva noaga siiski teha (kuigi kõik viilud tulid siiski suhteliselt erineva paksusega), kuid siin tuleks kasuks mandoliinlõikur või mõni asjalik viilutaja, kuid selle hankimisega pean ma nüüd alles põhjalikumalt tegelema hakkama :)

Igatahes on peedikrõpsud ikka hullult toredad! Ja tekitavad sõltuvust- kui ühe võtad, siis võid niimoodi kohe mitu-mitu peeti sisse krõbistada. Tegelikult ka.

Aga mida vaja läheb?
  • Peeti
  • Vett
  • Õli
  • Soola
  • Pipart
  • Tšillipipart
  • Küüslauku (ühe peedi kohta panin ühe küüne)
  • Muid maitseaineid (hästi sobivad nt tüümian, rosmariin, basiilik jms)
Tegutse nii:
1.
Pane ahi 250 kraadi juurde sooja.

2.
Pese ja koori peet/peedid.

3.
Lõika nii õhukesteks viiludeks, kui saad/oskad/tahad.

4. Purusta kaussi küüslauk, sega juurde maitseained, tilgake õli ning vett (mina panin kõike tunde järgi). Vett lihtsalt nii palju, et seda massi ilusti segada saaks ning hiljem sellega peete pintseldada või seguga katta oleks võimalik.
5.
Pintselda peediviilud maitseaineseguga või tee hoopis nii, et kallad segu peetide peale ning segad suuremas kausis viile nii, et kõik maitsestatud saaksid.

6.
Aseta viilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta umbes 45 minutit kuni üks tund ehk seni, kuni peediviilud kenasti krõbedaks on läinud (mina lasin nad isegi veidike kõrbema ning oli samuti täitsa vahva).

7.
Vahepeal (umbes siis, kui nad on pool aega ahjus viibinud) tuleks peediviilud ka ümber pöörata.

8.
Hakka kohe näksima!



Ma arvan, et samu krõpse annaks väga edukalt teha ka nt kaalikast. Need ei jääks muidugi nii kenad kui peedikad, kuid toredad ja ümmargused sellegipoolest. Porgandist saaks ka pisikesed nummid- nagu väiksed mündikesed. Ja muidugi võib kasutusele võtta ka vana hea kartuli- sel on tegemist poes müüdavate kartulikrõpsude tunduvalt-tunduvalt tervislikuma variandiga.
Ning kuna grillhooaeg on tuuli tiibadesse saamas, siis miks mitte neid hoopis õues grilli peal valmistada!

Mis siis muud, kui elagu kevad ja juurviljad!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...