Tuesday, February 15, 2011

Tervislikud porgandi-õunamuffinid rohke kardemoni ja kaneeliga

Need täisterajahust ja -kaerahelvestest porgandi-õunamuffinid on hästi tervislikud, mahlased ja maitsvad! Muffinid ei sisalda üldse suhkrut, vaid on magustatud meega.


Küpsetised sisaldavat ka rohkelt hakitud pähkleid! Kes soovib, võib lisada ka rosinaid, kuivatatud musti ploome, jõhvikaid vm toredat.


Retsept on pärit raamatust "GI kogu perele". Speltanisujahu asemel kasutasin täisteranisujahu, mulle tundmatud psylliumiseemned asendasin linaseemnetega ning porgandit panin ettenähtust veidi enam.


Antud kogusest valmib 15 väikest muffinit
Vaja läheb:
  • 3 dl (sõelutud) spelta- või täisteranisujahu (osa võib ka kaerajahu või -kliidega asendada)
  • 1 sl röstitud jahvatatud linaseemneid
  • 0,5 dl täisterakaerahelbeid
  • 3 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl hakitud röstitud mandleid vm pähkleid
  • 1,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 1 sl kaneeli
  • 3 muna
  • 1 dl vedelat mett
  • 0,5 dl rapsi- või päevalilleõli
  • 2 dl riivitud õunu
  • 4-5 dl riivitud porgandit
Tegutse nii:
1.
Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.

2.
Sega kausis jahu, röstitud jahvatatud linaseemned, kaerahelbed, küpsetuspulber, kaneel, kardemon ja hakitud mandlid.

3.
Vahusta teises kausis munad, lisa mesi, õli, riivitud õunad ja porgandid ning sega hoolikalt läbi.

4
. Vala jahusegu munasegusse ning sega ühtlaseks tainaks.

5
. Tõsta tainas lusikaga pabervormidega kaetud muffinipesadesse.
Soovi korral võid peale raputada kookoshelbeid, päevalilleseemneid, pähkleid vmt.


6. Küpseta ahju keskosas 15-20 min.
7. Lase muffinitel veidi jahtuda ning lase hea maitsta! Säilita küpsetisi külmas, siis on nad veel mitu-mitu päeva värsked ja head.

Kas teadsite, et kardemon on safrani ja vanilli järel kalliduselt kolmas vürts maailmas?!

Aga seda, et ta mõjub hästi seedimisele ja hävitab baktereid? Araabias kasutati kardemoni lausa armurohuna!



1 comment:

Musta Aurinko said...

Ma proovisin eile neid muffineid teha; no võrratult head tulid välja ja kardemon andis veel eriliselt hea maitse juurde! Kindlasti saab see retsept üheks mu lemmikuks nüüd. Aitäh jagamast!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...