Wednesday, February 2, 2011

Kookos-kohupiimatarretis

Olen viimasel ajal tarretisesõltuvuses! Kohupiimatarretise! Tegemist on väga maitsva, lihtse, atraktiivse, tervisliku ja tohutu varieerimisvõimalusega magustoiduga!


Kohupiimatarretises võib lisaks peategelasele kohupiimale kasutada kõike, mida hing ihkab! Eriti hästi peaks omavahel sobima nt banaan ja kohv! Sel juhul tuleks kohupiim külma kohviga maitsestada ning põhja ja pinnale banaanitükikesed laduda. Pealmise kihina võib kompotivedeliku asemel magustatud kohvi kasutada.

Võib ka teistpidi- tarretades alumiseseks kihiks ilusavärvilist jogurtit :)

Kui kodus blenderit ei leidu, soovitaksin kasutada kohupiimapastat, kuna mikseri abil või käsitsi ei ole võimalik kohupiima päris pasta-laadseks muuta. Blender teeb selle töö aga väga edukalt ära. Kreemjast ja õhulisest massist saab tunduvalt maitsvama lõpptulemuse kui tihkest ja teralisest.


Antud kogusest valmib umbes viis 1,5 dl klaasikesetäit tarretist
Põhja ja kohupiimakihi jaoks läheb vaja:

  • Õuna-, pirni-, ploomi- või kirsikompotti (toredaim on muidugi enda valmistatu!)
  • 250 g kohupiima/kohupiimapastat
  • 1-2 dl kookospiima* (mida rohkem, seda tugevam maitse)
  • Piima kohupiima vedeldamiseks (pasta puhul ei ole vaja)
  • Maitse järgi mett või pruuni suhkrut
  • Vanillisuhkrut
  • Riivitud sidrunikoort, kardemoni vms maitseks
  • 2,5 tl želatiini + 3 sl kompotivedelikku/mahla paisutamiseks
  • Tervislikkuse mõttes võib kohupiimakihi sisse või kihtide vahele ka veidi röstitud jahvatatud linaseemneid puistata!
Pealmise osa jaoks:
  • Kompotivilju
  • 2,5 dl kompotivedelikku/mahla (kui vedelik liiga siirupine on, võiks teda veega lahjendada)
  • 2 tl želatiini + 2,5 sl vedelikku paisutamiseks
*NB! Kookospiima võib ka täitsa vabalt välja jätta. Tema asemel võib kasutusele võtta tavalise piima, jogurti, mahla, kompotivedeliku, kohvi vms.

Kes koguseid muuta soovib, siis
želatiini lisamise reegel on järgmine:
  • 0,5 l kohupiimamassi kohta kasuta umbes 4 tl želatiini + 4 sl või veidi rohkem vett/mahla paisutamiseks (kui soovid veidi vedelamat tarretist, võid želatiinikogust tsipake vähendada)
  • 0,5 l pealmise mahlakihi kohta 5 tl želatiini + 5 sl või veidi enam vett paisutamiseks
Tarretis valmib nii:
1. Blenderda, saumikserda, vahusta käsitsi või tavalise miksri abil kohupiim, kookospiim, piim, mesi/pruun suhkur, vanillisuhkur ning riivitud sidrunikoor ja/või kardemon ühtlaseks massiks. Seejuures piima lisa nii palju, et segu oleks kohupiimapasta-konsistentsist veidi vedelam. Maitse ja lisa vajadusel veel mett või suhkrut.
2. Lao pisemaks tükeldatud kompotiviljad pokaalide/klaaside põhja.


3. Pane 2,5 tl želatiini u 3 sl kompotivedeliku või meelepärase mahlaga umbes viieks minutiks paisuma.
4. Sulata želatiin pliidil, lase hetk jahtuda ning kalla peene nirena kohupiimasegu hulka, samal ajal hoogsalt segades, et želatiin ühtlasels massi seguneks.
5. Jaga kohupiimasegu võrdselt pokaalidesse puuviljatükikeste peale.
6. Aseta tarretised vähemalt pooleks tunniks külmikusse.
7. Pealmise osa jaoks pane 2 tl želatiini (olenevalt sellest, kui tugevat tarretist soovid) u 2,5 sl kompotivedeliku või mahlaga paisuma.
8. Võta tarretised külmast ning lao kohupiimakihi peale veel mõned tükeldatud kompotiviljad.


9. Sulata želatiin taaskord pliidil ning kalla 1 kl kompotivedeliku hulka. Sega hästi läbi.
10. Jaota vedelik võrdselt pokaalide/klaaside vahel ning aseta nad taaskord külma. Umbes 0,5-1 tunni pärast peaks ka pealmine osa kenasti tardunud ning tarretised mekkimiseks valmis olema!

Kas teadsid, et želatiin teeb küüned tugevaks ja...

...lööb kiharad läikima?! Just nii ta teeb! :)


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...