Thursday, February 24, 2011

Õhuline ja pehme täisterakeeks

Tervislik täisterakeeks on tõeliselt õhuline ja pehme ning sobib ideaalselt tee või kohvi kõrvale! Paul ja ema olid väga vaimustunud ning ka vanaema helistas mulle pärast keeksinäksimist spetsiaalselt seepärast, et küpsetise kohta kiidusõnu lausuda!


Täisterajahu annab küpsetisele mõnusa pähklimeki ja -aroomi ning vahustatud munavalged teevad keeksi kohe eriti pehmeks ja mõnusaks. Paul kiitis eriti ka pealmist munavalge tekitatud krõbekihti!


Retsept on taaskord Aive Luigela uuest "Tervise kokaraamatust". Lisasin omalt poolt ka veidi kaneeli ja kardemoni ning vanaema leidis, et ka veidike riivitud sidrunikoort ei teeks üldse mitte paha.


"Tervise kokaraamat" on, muuseas, ülimalt fantastiline raamat! Mu Aive-retseptide katsetusnimekiri on muutunud juba nii pikaks, et pean selle läbikokkamisele vist terve suve pühendama. Ja sügise. Ja järgmise talve. :)


Vaja läheb:
  • 1,5 kl täisteranisujahu
  • 4 muna
  • 1 kl suhkrut
  • 0,5 kl kuivatatud puuviljatükke või marju
  • 0,5 kl oliiviõli vm head õli
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • Noaotsatäis soola
  • Võid/õli vormi määrimiseks
  • Pähkli- või seemnepuru/kliisid vormi ülepuistamiseks
  • Kaneeli, kardemoni
  • Soovi korral riivitud sidrunikoort
Keeks valmib nii:
1.
Eralda munakollased valgetest.

2.
Hõõru munakollased 0,5 kl suhkruga, sega juurde paar supilusikatäit vett ja maitseained.

3.
Lisa segule vähehaaval õli ning klopi vahutaoliseks.

4.
Vahusta munavalged ülejäänud 0,5 kl suhkruga mitte väga tugevaks vahuks.

5.
Sega 1/3 munavalgevahust ja vees leotatud puuviljad või marjad munakollaseseguga.

6.
Lisa osade kaupa küpsetuspulbriga segatud jahu, kuni saad ühetaolise massi.

7.
Lõpuks lisa ettevaatlikult juurde ülejäänud munavalgevaht.

8. Pane rasvainega määritud ja pähkli- või seemnepuru või kliidega ülepuistatud keeksivormi.


9. Küpseta 160-kraadises kuumuses u 1h või veidi kauem.


10. Söö keeksi jahtunult hea taimeteega. Säilita külmas.

Pool mammale, pool emale-Paulile :)

Keeks on nii imelise lõhnaga ja maitsev, et isegi koduloomad asuvad rünnakule!

NB! Kõige sini-must-valgemat, rõõmsamat ja küpsetiselõhnalisemat vabariigi sünnipäeva kõigile köögisõpradele!

1 comment:

Paul said...

Väga maitsev keex. Pole ühtegi halba sõna küll kosta. Delicious and healthy!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...