Määre on leiva/Saibi peal lihtsalt niivõrd hea! Tegin lõpuks unistuse teoks ning kuna heeringas on peedi suur sõber, võtsin temagi appi!
Soolane heeringas ja magus peedimääre tasakaalustavad teineteist täiesti ideaalselt!
Tordi jaoks läheb vaja:
- 12 viilu Saibi, 6 viilu (täistera)leiba
- 400 ml maitsestamata jogurtit
- Lahjat majoneesi (u 200-300g või maitse järgi)
- Veidi sinepit (ja mädarõigast)
- 1 karp heeringat, nt suitsumaitselist
- 0,5 pikka värsket kurki
- Näpuotsatäis tšillit, tilli ja sidrunipipart
- 200 g kohupiima
- 2 pisikest või 1,5 keskmist ahjus küpsetatud/keedetud peeti
- Peotäis kõrvitsa- või päevalilleseemneid
- 50-75 g suitsujuustu (võib asendada ka tavalise riivjuustuga)
- Piima
- Maitse järgi soola, Garlic&Pepperit või jahvatatud musta pipart, tšillit
- Veidi soola-pipraga maitsestatud majoneesi ja maitsestamata jogurti segu
- Värsket ja/või marineeritud kurki, oliive, kappareid vms
1. Esimese täidise jaoks sega kokku maitsestamata jogurt ja majonees.
2. Haki heeringas ja kurk pisikesteks tükkideks ning sega majoneesi-jogurtimassi hulka. Maitsesta sidrunipipra, tilli, tšilli ja sinepiga. Soovi korral lisa ka veidi mädarõigast.
3. Peedimäärde jaoks sega sau- või kannmiksri abil kokku kohupiim, riivitud peet, tükkideks rebitud suitsujuust, seemned, maitseained ning piim. Lisa piima jaokaupa juurde. Segu peaks jääma sellise konsistentsiga, et teda hea määrida oleks ning parajalt vedel, et tort lisaimmutamist ei vajaks.
4. Lao 6 viilu Saibi kandikule/taldrikule ja kata osa heeringaseguga. Kuna saibiviilude vahele jäävad väikese tühimikud, võib sinna asetada Saibi otsaviilust rebitud tükikesi (illustratsioon veidi allpool).
5. Lao selle peale 6 leivaviilu ning kata need peedimäärdega. Kuna leib on tihedam kui Saib, võib leivaviilud igaks juhuks vähese piimaga immutada.
Saibi- ja leivaviilud võib kihtide vahele ka ebaühtlasemalt jaotada, mina asetasin neid sinna üsnagi kaootiliselt- paar tükki ühe, paar teise ning paar kolmanda kihi vahele.
6. Nüüd lao uuesti kiht Saibi ning kata see pealt järelejäänud peedi- ja heeringaseguga.
7. Kata ääred vähese majoneesi-jogurtiseguga ning kaunista pealt meelepäraste vahenditega.
8. Lase tordil vähemalt 24 tundi külmas seista ja imbuda.
9. Tordisööming võib alata!
Peedimääret võib lisaks võileiva katmisele ja tordi valmistamisele ka dipikastmena kasutada! Eriti hästi maitseb ta ahjuküpsete juurviljadega.
No comments:
Post a Comment