Thursday, January 13, 2011

Rosina-mustika-kaerakaraskid

Pisikesed rosina-kaerahelbekaraskid (mida võib küpsetada nii muffinivormides kui lahtikäivas koogivormis) on toitvad, tervislikud ja väga nämmad hommikuampsud! Sobivad ideaalselt kohvi või tee kõrvale!


Karaskitainas saab väga kiiresti ning seni, kuni karaskid ahjukuumust naudivad, saab muude hommikutoimetustega tegeleda.


Retsepti leidsin ühest eelmise aasta SL Õhtulehe numbrist. Enda poolt lisasin, nagu ikka, pisikese peotäie kaerakliisid ning võtsin kasutusele absoluutselt ja ainult täisteratooted. Puistasin karaskitesse ka mustikaid ja kuivatatud jõhvikaid, riivitud sidrunikoort ja loomulikult ka kardemoni!


Antud kogusest valmib suurt 12 muffinivormis küpsetatud karaskit
Vaja läheb:
  • 5 dl eelröstitud täisterakaerahelbeid
  • 1 dl täisteranisujahu
  • (1-2 sl kaerakliisid)
  • 4 dl keefiri, petti või maitsestamata jogurtit
  • 1 tl soodat
  • 1 dl rosinaid (võib kasutada ka hoopis kuivatatud ploome, jõhvikaid, datleid, aprikoose vms)
  • Soovi korral peotäis mustikaid, tükeldatud õuna, pirni, pähkleid vm toredat
  • 0,5 dl õli
  • 2 sl (pruuni) suhkrut/mett
  • 1 tl soola
  • Riivitud sidrunikoort
  • Jahvatatud kardemoni või kaneeli
Karaskid valmivad nii:
1. Kaerahelveste röstimiseks laota nad ühtlase kihina ahjuplaadile ning pane 180-kraadisesse ahju seniks, kuni nad kergelt kuldse jume saavad. Jälgi, et helbed kõrbema ei läheks!
2. Karaskitaina jaoks sega kaerahelbed, jahu, sooda, sool, riivitud sidrunikoor ja kardemon omavahel.
3. Lisa õli, pestud rosinad, mustikad ja hapupiimatoode ning sega hästi läbi.


4. Aseta muffinivormi pesadesse pabervormid või määri pesad õliga.
5. Jaga tainas võrdselt pesadesse või kalla õlitatud lahtikäivasse koogivormi.

6. Küpseta karaskeid 180-kraadises ahjus 30-35 minutit.
7. Asu kohe ampsama!

Vapper ja tervist toov karaskinelik!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...