Friday, June 11, 2010

Ülimalt šokolaadine juustutort

Valmistasin seda torti emale sünnipäevaks ehk viimasel aastavahetusel ning ma ei ole mitte ühegi tordi/koogi puhul veel nii suurt vaimustustevalangut ega "mmmmm, niiiiii hea"-kommentaare kohanud, seega pean antud küpsetise retsepti ilmselgelt ka siia üles kritseldama.


Kook on tegelikult ütlemata lihtne, sellega saab lausa igaüks hakkama ning ma ei kujuta ette, mis juustukoogi puhul ka niiväga viltu võiks minna. Nii et proovige julgelt! Sööjate vaimustus on garanteeritud ning nad ei pruugi uskudagi, et tordi tõepoolest ise valmis tegite. Siinkohal sobib ilmselt kõige paremini väljend "too good to be true" :)

Kahjuks ei saanud ma tükikesest väga maitsemeeli erutavat pildikest, kuid šokolaadisusest saab ju aru küll

Kohtasin kooki 2009. aasta detsembri Oma Maitses, kuid tegin omalt poolt ka mõningaid muutatusi: esiteks, kuna tegemist on üsnagi kalli küpsetisega, kasutasin 900 g toorjuustu asemel hoopiski kolme karpi (ehk u 450-600 g, olenevalt toorjuustumargist) pluss üht 400 g kohupiimatoru (selle ostsin lausa rasvata, kuna kõik tordikomponendid kokku on nagunii tohutu kaloripomm).
Põhja digestiivküpsised asendasin aga šokolaadimaitseliste Selgadega. Šokolaadilikööri mul samuti ei leidunud, seega kasutasin tema asemel mingit kodus olemas olevat brändit või konjakit (täpselt ei mäletagi). Tumeda šokolaadi asendasin samuti piimakaga, kuna mu see oli minu ema range soov- piimašokolaad on tema arvates üle kõige ning sünnipäevatordi sees peab kohe kindlasti just tema olema! :D

Vaja läheb:

Põhi:
  • 85 g sulavõid (võib-olla kulub ka veidi rohkem, peaasi, et küpsised kenasti kokku jääks)
  • 2 pakki šokolaadimaitselisi küpsised (nt Selgad) või 14 šokolaadiga digestiivküpsist
Sisu:
  • 900 g maitsestamata toorjuustu (või 3 karpi toorjuustu pluss 400 g kohupiimapastat)
  • 2,4 dl suhkrut
  • 4 sl kakaopulbrit
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 3 sl šokolaadilikööri (või mõnd muud likööri/konjakit)
  • 3 suurt muna
  • 2,8 dl hapukoort
  • 100 g piimašokolaadi (või tumedat)
  • 2-3 sl piima
  • 2,8 dl vahukoort
Tort valmib nii:
1.
Kuumuta ahi 180 kraadini.
2.
Kata 24-25 koogivorm küpsetuspaberiga. Mina kasutasin 27 cm läbimõõduga vormi, kuid ka toorjuustukogus oli natuke suurem kui 900 g.
3. Sega kuum või ja purustatud küpsised ning suru tihedalt vormi põhja.
4.
Küpseta põhja 10 minutit.
5.
Tõsta ahjukuumus 240 kraadini.
6.
Vahusta toorjuust ja suhkur kreemjaks (lisa ka kohupiim) ning sõelu hulka kakaopulber, lisa vanillisuhkur, liköör, munad, hapukoor ja pool sulatatud šokolaadist. Ülejäänud pool pane kaunistamise tarbeks kõrvale.
7.
Määri koogivormi ääred võiga ja vala juustusegu vormi.
8. Küpseta 10 minutit, siis vähenda kuumus 110 kraadini ja küpseta 25-30 minutit. Täidis võib keskelt veidi võdiseda.
9.
Keera kuumus kinni, ava ahjuuks ja lase koogil 2 tundi jahtuda. Kui võtad koogi kohe ahjust, hakkab see pealt pragunema.
10.
Pärast ahjust tõstmist jäta kook serveerimiseni jahedasse. Mina lasin tal lausa ülejärgmise päevani seista.
11.
Kaunistamiseks eemalda kook ettevaatlikult vormist. Vahusta vahukoor ja tõsta kaunilt koogile. Nirista peale šokolaadikaste. Tee puutikuga koogi pinnale triipe. Kes eriti uhket tulemust soovib, võib kõige peale asetada ka mõned šokolaadirullid (neid saab šokolaadist juurviljakoorija abil tõmmata).


Sööjad arvasid, et peale kaunistuseks mineva vahukoore võib ka täitsa vabalt välja jätta, kuna kogu tort ise on niigi väga kreemjas ning superhea ka ilma vahukooreta. Ta teeb tordi muidugi atraktiivsemaks, samas võib koore asemel peale niristada mõne peenikese sulatatud valge šokolaadi nire või temast tõmmatud riba/rulli.

ŠššššŠokolaaad...

2 comments:

Merike said...

tehtud endalgi ja mulle meeldis. Kõige mõnusam kommentaar oli ühel noorel neiul,kes väitis et see oleks nagu taevas tehtud.

Kata said...

See on antud küpsetise kohta küll vist ülimalt sobiv väljend tõepoolest. Ühestki tordist ei ole veel nii vaimustunud oldud kui sellest :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...