Sunday, June 13, 2010

Siiruviiruküpsised

Olen alati tahtnud selliseid toredaid kahevärvilisi triibuküpsiseid teha ning lõpuks võtsin asja ka tõsisemalt käsile! Sobiliku retsepti leidsin siit.

Lisaks oma ülivahvale välimusele on antud küpsised täpselt sellised tee või kohvi kõrvale näksimiseks sobivad küpsetised. Meeldivad nii lastele kui vanaemale. Emale ja isale, õele ja vennale samuti. Kes ikka suudaks nii toredale väljanägemisele vastu panna :)

Isegi Mr Sool ja Mrs Pipar mitte...

Siiruviiruküpsiste valmistamine on samuti üsnagi lihtne ning taina võib juba mitu päeva varem valmis teha ning külmikusse küpsetamist ootama jätta.

Antud kogusest saab ikka ühe väga suure taldrikutäie küpsisekesi!
Vaja läheb:
  • 200 g võid
  • 1 klaas tuhksuhkrut
  • 2 sl vaniljeekstrakti
  • 1 muna
  • 6 dl jahu (või ka veidike rohkem)
  • 3/4 dl mõru kakaod
NB! Tuhksuhkrut saab väga hõlpsasti kohviveski/jahvataja abil ise teha, seega kellel antud masin kodus olemas on, ei ole mingit põhjust tuhksuhkru peale raha raisata- muudkui jahvata.

Kuna mul sai kodus ootamatult valge suhkur otsa ning jagus täpselt poolele tainale, tegin tumeda ning heleda taina täitsa eraldi, jahvatades pruuni taina sisse hoopiski pruuni suhkrut (tuleb veidi tumedam tainas ning lisab küpsistele ka pisikese tervisliku nüansi). Kes soovib, võib samuti niimoodi teha, kuid üks kogus tainast teha ning sellele kakaopulbrit lisada on muidugi hoopis lihtsam.


Toimi nii:
1. Vahusta suhkur ja toasoe või. Kes seda puulusika abil teha ei viitsi, võib muidugi miksri tainakonkse kasutada, kuid mina eelistan alati käsitsi vahustamist.
2. Lisa vaniljeekstrakt ja muna, sega läbi.
3. Lõpuks lisa ka jahu ning sega tainas ühtlaseks. Seda on hõlpsam teha käte abil.
4. Jaga tainas kaheks, lisades ühele osale kakaopulber ning teisele osale veel nii palju jahu (umbes sama palju kui kakaod), et ta enam käte ega kausi külge kinni ei jääks.
5. Mässi mõlemad tainad eraldi toidukilesse ning lase külmikus vähemalt pool tundi seista.
6. Võta tainad välja ning rulli kõigepealt üks ning seejärel teine lauale suureks õhukeseks nelinurgaks. Nad tuleks rullida umbes täpselt ühesuuruseks. Pole aga hullu midagi, kui üks veidi suurem tuleb kui teine, siiruviiruline tulemus on ju ikkagi garanteeritud.

7. Aseta pruun tainanelinurk heleda nelinurga peale ning keera pikemast otsast tihedasti rulli. Venita pikka "vorstikest" veelgi pikemaks, lõika keskelt pooleks (lihtsalt sellepärast, et üks rull on külmikusse asetamiseks liiga pikk), mässi mõlemad osad jällegi toidukilesse ning aseta vähemalt 45 minutiks külmkappi.

8. Enne küpsiste lõikama asumist kuumuta ahi 180 kraadini.
9. Võta külmikust üks "vorstike" ning hakka temast terava noa abil (soovitavalt lõikelaual) õhukesi n-ö mündikesi lõikama. Ära muretse, kui nad esialgu eriti ümarad ei tule, tainast saab sõrmede abil väga hõlpsasti vormida.

10. Aseta siiruviirulised mündikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta eelkuumutatud ahjus u 10-15 minutit. Nad valmivad tõesti ülimalt kiiresti! Minul kulus iga plaaditäie jaoks umbkaudu 9-10 minutit. Jälgi, et küpsised väga pruuniks ei läheks, kuna eesmärk on siiski pruuni ja valge efekt ning kui ka valge osa pruuniks tõmbub, ei ole lõpptulemus üldse nii vahva.

Kohe läheme ahju

11. Jätka tegevus nii kaua, kuni mõlemast siiruviirulisest rullist on tükikesed välja lõigatud ning ahjus valmis küpsetatud.
12. Kuhja küpsised taldrikule, paki kellelegi kingituseks või külakostiks kaasa või hammusta kohe tee/kohvi kõrvale :)

Siiruviirukuhi

Siiruviirusõbrad

2 comments:

Paula said...

nii toredad küpsised

Kata said...

Kõige toredamad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...