Saturday, June 19, 2010

Juustuselt küüslaugused kanafileetaskud

Meil oli täna perekondlik grillõhtu ning ka kaks suurt kanafileetükikest ootas, et nendega selleks puhuks midagi ette võetaks.


Kuna tavapärane maitsestamine või marineerimine on juba igavaks muutunud, otsustasin fileid hoopiski täita! Tükk aega nuputasin, et millega ja kuidas ning lõpuks mõtlesin välja ka.

Toppisin fileetüki sisse igasugust toredat parasjagu kodus leiduvat kraami ning tulemus oli üllatavalt maitsev! Hästi küüslaugune, juustune ja õunane. Ploomine samuti! Mõnusalt magusapoolne. Isegi isa maitses ja arvas, et väga hea- see on juba midagi! :D
Seega panen oma täidisegenereeringu siiagi kirja. Kas või sellepärast, et ise mitte ära unustada ning teinekordki sama retsepti kasutada.

Vaja läheb:
  • 2 suuremat tükki kanafileed
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • Tsipake õli
  • 1/2 tl sinepit
  • 1/2 tl mett
  • 1/2 pisemat õuna
  • 3 kuivatatud musta ploomi
  • 1-2 cm paksune viil suitsujuustu (mina kasutan alati sulatatud suitsujuustu)
  • 1 tl basiilikut (mina kasutasin kuivatatut, kuid värske oleks veelgi toredam!)
  • Küüslaugusoola
  • Soola
  • Santa Maria röstitud küüslaugu ja pipra maitseainet (kellel teda ei ole, võib kasutada ka tavalist küüslaugupipart, kuid antud maitseaine on vaieldamatult KÕIGE PAREM, mida ma üldse kunagi maitsnud olen, kasutan teda peaaegu iga toidu juures ning ükski minu käte läbi valmiv võileib ei valmi temata!)
  • Santa Maria suitsust grillmaitseainet (kellel leidub; saab ka ilma selleta hakkama)
  • Terake tšillipipart
Tegutse nii:
1.
Haki õun hästi pisikesteks tükikesteks või riivi jämedalt.
Liiga suured tükid ei küpse lühikese grillimisaja jooksul lihtsalt ära ning jäävad kõvad.
2.
Pese mustad ploomid ning haki ka nemad hästi väikseks.

3. Koori küüslauk ning pressi ploomide ja õuna hulka.
4.
Lõika suitsujuustust tükike ning haki temast keskmise suurusega kuubikud.

5.
Koori küüslauguküüned ning pressi nad eelnevate komponentide sekka.

6.
Lisa sinep ning ka tilgake õli.

7.
Lisa ka mesi ning basiilik, küüslaugusool, sool ning ülejäänud maitseained. Soolaga ei tasu väga üle ka pingutada, mõlemat võiks panna väikse näpuotsatäie. Kellel küüslaugusoola ei ole, võib muidugi ka ainult tavalist lisada.

8.
Sega komponendid kenasti läbi.


9. Haara üks kanafileetükike ning hästi terav nuga ja lõika talle otsast auk sisse. Uurista noaga fileesse suuremat sorti "tasku". Ürita seda teha nii, et nuga kuskilt pinnale ei tuleks ning tühimik jääks siiski filee sisse. Ei juhtu ka midagi, kui tüki peale väike auguke tuleb, selle saab hiljem hambaorkidega kinni panna. Korda sama tegevust ka teise fileetükiga.

10. Topi segu lusika või sõrmede abil enam-vähem võrdselt fileetaskutesse ning kui pinnale tekkis mõni auk ning täidis sealt välja tulla tahab, sulge see hambatikkudega. Võid ka otsad, kust täidist sisse toppisid, tikuga kinnitada, kuid selleks ei ole väga suurt tarvidust- minul täidis sealt välja jooksma ei hakanud. Kuid kui sisu väga palju on, võib see juhtuda.

11. Kui fileed on kenasti täidetud, raputa neile peale veel veidi soola ning küüslaugupipart või suitsumaitseainet ja jäta veidikeseks (nt paariks tunniks) külmikusse kile alla seisma.

Ka minul õnnestus esimesse fileetükki paar kena augukest tekitada, kuid hambatikud olid siinkohal abimeheks

12. Grilli täidetud fileetükke umbes 15 minutit. Poole peal keera nad ka ümber.
13. Söö koos värske salati mõne toreda grillitud juur- või köögiviljaga!

Ma arvan, et neidsamu täidetud fileid võib väga edukalt ka tavalises ahjus küpsetada. Sel juhul läheb ehk veidike kauem (kuid mitte oluliselt) ning maitse ei ole võib-olla nii nämm-nämm kui grillil tehtutel, kuid usun, et väga head on nad sellegipoolest :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...