Keeksi võib valmistada ka täitsa ilma marjadeta, kuid kuna aias punavad kirsid kohe tahtsid küpsetise sisse hüpata, pidin neil seda teha laskma!
Kes soovib, võib keeksi ka üle glasuurida, nt porgandikeeksi puhul kasutatava imemaitsva sulajuustuvõõbaga.
Retsept on pärit Aive Luigela "Tervise kokaraamatust". Kirsid lisasin, nagu eelpool mainitud, täitsa omavoliliselt.
Vaja läheb:
- 1 kl täisteranisujahu
- 0,5 kl valget nisujahu
- 4 muna
- 1 kl suhkrut
- 3 sl kakaopulbrit
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 kl oliiviõli vm head õli
- Noaotsatäis soola
- 250 g kividest puhastatud kirsse
- Õli/võid vormi määrimiseks + kliisid/jahu/riivsaia üleriputamiseks
Keeks valmib nii:
1. Sega 0,5 kl suhkrut kakaopulbriga.
2. Eralda munakollased valgetest.
3. Hõõru kollased kakao-suhkruseguga lahti ning sega juurde paar supilusikatäit vett ja sool.
4. Lisa vähehaaval õli ja klopi vahutoaliseks.
5. Vahusta munavalged ülejäänud 0,5 kl suhkruga mitte väga tugevaks vahuks.
6. Sega 1/3 munavalgevahust munakollaseseguga ja lisa osade kaupa küpsetuspulbruga segatud jahud, kuni saad ühetaolise massi. Sega hulka ka kirsid.
7. Lõpuks lisa ettevaatlikult juurde ülejäänud munavalgevaht.
8. Tõsta tainas võiga/õliga määritud ja kliide, jahu või riivsaiaga üleriputatud keeksivormi.
9. Küpseta 175-kraadises ahjus u 1h.
10. Lase keeksil täielikult jahtuda, aita noa abil ettevaatlikult vormi küljest lahti, kummuta välja, lõika tükike ning lase hea maitsta! Säilita külmkapis.
No comments:
Post a Comment