Wednesday, April 13, 2011

Suitsune kana-kruubi-köögiviljamöll

Leiutasin koostöös emaga kõige imetabasema ahjuroa! Ka nime algataja oli mu koostööparner. Lõpliku sõnastamise au võtsin enda kanda. Kõigile sööjatele oli roog meeltmööda ning pidime üheskoos tunnistama, et ei ole juba ammu midagi nii-nii head suhu pistnud!


Tegemist on tõepoolest täieliku mölluga. Rohkelt köögivilju ja kanatükikesi sisaldava mõnusa suitsumekiga mölluga. Kanast eralduv rasv muudab roa mõnusalt kreemjaks ja suussulavaks!


Möllu valmistamine on väga mugav, kuna asjad tuleb lihtsalt potti laduda ning ahju visata. Jääb vaid aeg-ajalt ahjuukse ja kaane tõstmise ning hiljem kanatükkide eraldamise ja roa maitsestamise vaev.


Parima maitse saab möll muidugi puudega köetava pliidi ahjus, kuid usun, et ka kuum elektriahi valmistab suurepärase toidupoolise.

Vaja läheb:
  • 1 kl odrakruupe
  • 2 broilerikoiba
  • 1 suitsukanakints
  • 2 porgandit
  • 2 sibulat
  • 5 küüslauguküünt
  • 2 tomatit
  • 1 paprika
  • 1 väike suvikõrvits (u 300 g)
  • Külmutatud või värskeid türgi ube (u 200 g )
  • 250 g šampinjone (kes seenesõber ei ole, võib välja jätta)
  • Peotäis kuivatatud õunu
  • 3-4 loorberilehte
  • Meresoola
  • Pipart
  • Aedvilja keeduleent või vett

Möll valmib nii:

1. Haara suur kaanega ahjupott!
2.
Viiluta sibul ja hauta võis klaasjaks. Haki küüslauk seibideks ja aseta need poti põhja.
3.
Pese kanakoivad külma vee all ning eemalda nähtav rasv. Eemalda suitsukanakintsul nahk. Aseta kanatükid küüslaugutükikeste peale.
4.
Puhasta porgandid ja lõika ratasteks. Aseta kana peale.


5. Viiluta paprika ja tomatid, pese ja poolita seened ning aseta samuti potti. Lisa ka eelnevalt klaasistatud sibul, kuivatatud õunad, raputa vahele veidi soola-pipart ning viska hulka mõned loorberilehed.


6. Kalla kõige otsa hästi pestud kruubid ja (külmutatud) türgi oad. Kalla peale nii palju aedvilja keeduleent või vett, et kogu kupatus oleks peaaegu kaetud, raputa peale veel veidike meresoola ning aseta pott kaanega kaetult kuuma ahju.



7. Lase roal rahulikult haududa, kuid kontrolli vahepeal, kas vett on ikka piisavalt ning lükka kruupe vajadusel veidi allapoole, et nad vees kenasti paisuma hakata saaksid.
8.
Möll peaks valmima paari tunniga. Põhimõtteliselt on ta valmis siis, kui kruubid on mõnusalt pehmed. Selleks ajaks on ka muud komponendid kindlasti pehmed. Lõpu eel sega kõik potti laotud tegelased omavahel kenasti läbi ning ürita kanatükid põhjast kätte saada, eemalda neilt nahk ja kondid. Ehk õnnestub ka loorberilehed välja korjata. Kui mitte, siis küll hiljem nad söömise käigus avastatakse.
9
. Pane luude küljest eemaldatud kanatükid tagasi potti ning lisa ka viilutatud suvikõrvits. Maitsesta meelepärase koguse soola ja pipraga. Sega hästi läbi.


10.
Lase roal veel kümmekond minutit ahjus möllutada, võta välja, lase mõned minutid jahtuda ning asu kohe sööma! Võid seltsi haarata värsket salatit või mõnd toredat hoidist. Ka ahjupeedirombid on vahvad!

Möll meelitab ligi nii lambad, liblikad, kuldnokad kui ülejäänud kevadekuulutajad! :)


Roog on ühtmoodi ülinämma nii soojalt kui külmalt! Kuna toitu tuleb tõsiselt palju, võib teda hõlpsasti ka sügavkülmutada. Näljaajal jälle hea võtta!




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...