Saturday, June 4, 2011

Ülikasulikud kaneeli-šokolaadirullid

Need kaneelirullid on ülikasulikud seetõttu, et või asemel on kasutatud ricottat, suhkur on tainas asendatud meega, saiad on pea täielikult täisterajahust ning sisaldavad ka linaseemneid!




Rullid on tõsiselt armsad ja suupisteks sobiliku suurusega, pehmed, õhulised ja maitsvad! Eriti hästi sobivad nad piparmünditee kõrvale!



Viisin mammalegi portsu äsja ahjust väljunud saiakesi ning ta ei saanud nende kerkimise ja maitse kiitmisest üle ega ümber. Ka ema ja Paul olid positiivselt meelestatud. Mina samuti!


Otsustasin kaneelitäidisele ka antioksüdantidest pakatavat tumedat šokolaadi lisada, kuid kes soovib, võib ka ainult kaneeli ja suhkruga piirduda.


Retsept on pärit raamatust "GI kogu perele". Suurendasin veidi kohupiima kogust, lisasin tainasse ka supilusikatäie oliiviõli, täidisesse šokolaaditükikesed ning kallasin saiakesed üle toreda kohviglasuuriga.

Antud kogusest valmib 20 pisikest rullsaiakest
Vaja läheb:
  • 1 dl piima
  • 30 g pärmi
  • 75 g ricottat (vm 8-10% kohupiima)
  • 1 sl oliiviõli
  • 0,5 dl vedelat mett
  • 1 tl kardemoni
  • 0,5 tl meresoola
  • 0,5 sl röstitud jahvatatud linaseemneid
  • U 1,25 kl täisteranisujahu+ 0,5 kl nisujahu
  • Purustatud mandleid, seemneid, kookoshelbeid vms pealeraputamiseks
Täidis:
  • 125-150 g ricottat
  • 1,5-2 sl kaneeli
  • 40-50 g tükeldatud tumedat šokolaadi
  • 2-3 sl suhkrut (osa rafineerimata roosuhkrut ning osa vanillisuhkrut)
  • 1 lahtiklopitud muna
  • (Rosinaid)
Glasuur (soovi korral):
  • Jahtunud kanget kohvi
  • Jahvatatud rafineerimata roosuhkrut (kohviveski abil on seda väga lihtne teha)

Rullid valmivad nii:

1.
Murenda pärm kaussi. 2. Soojenda piim potis nõrgal tulel käesoojuseni.
3.
Sega leige piim 75 g kohupiimaga, vala segu pärmile ning liiguta, kuni see on sulanud.

4.
Lisa mesi, kardemon ja sool ning liiguta segi.

5.
Vala sisse röstitud jahvatatud linaseemned ja jahud.

6.
Sõtku tainast, kuni see on ühtlane ja lööb kausi servadest lahti.

7.
Kergita tainast soojas kohas räti all 30-40 min.

8.
Tõsta tainas kausist ning sõtku ühtlaseks. Rulli jahusel laual õhukeseks ja nelinurkseks.

9.
Määri peale kohupiim.





10. Raputa üle kaneeli, suhkrute ja šokolaaditükikestega. Kes soovib, võib täidise hulka visata ka pestud rosinaid.



11. Rulli tainas tihedalt kokku ning lõika u 2 cm viiludeks.
12. Lase neil rätiku all veel 30 min kerkida.
13. Pane ahi 250 kraadi juurde sooja. Pintselda saiu lahtiklopitud munaga ning puista peale hakitud mandleid, lina- või seesamiseemneid, kookoshelbeid vm meelepärast.
14. Küpseta saiu ahju keskosas 6-7 min.


15. Söö otsekohe- soojalt! Ka jahtunult on saiakesed väga nämmad. Kui soovid, võid nad aga enne ampsamist korraks uuesti ahju pista.
16. Rullide peale sobib hästi kohviglasuur, mis valmib imelihtsalt: lisa jahvatatud roosuhkrule teelusikatäis või paar kohvi- nii palju, et segu ei oleks liialt paks ega vedel, vaid saiakeste katmiseks paras. Kanna võõp teelusika abil rullidele ning lase veidi aega tahkuda.


Kaneelis on rikkalikult antioksüdante ning vaid 0,5 tl päevas aitab halva kolesterooli taset langetada!

2 comments:

Paulik said...

Need nummilatakad ju ootasid mind, kui Sinu korterisse kord puhkama saabusin!!! Oi, need maitsesid tõesti hästi (olid lausa imemaitsvad), peale pikka retke (jalgsi) rongijaamast Sõbra tänavasse.

Kata said...

Paul, ära avalikusta siin midagi mu kodust aadressi, varsti on nummilatakate nõudjatest järjekord ukse taga! Ok-ok, see on rõõmustav, et nad sulle meeldisid! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...