Monday, November 15, 2010

Peedi-küüslaugusalat

Minu vanaema ostab Tartu Sadamaturult tihtipeale üht lahtiselt müüdavat peedi-küüslaugusalatit. Ta pakub seda alatasa mullegi ning ei jõua ära kiita, kui hea salatiga tegemist on. Ei saa salata, et nii see tõepoolest on! Mõtlesin aga, leidnud Aive Luigela "Hoidistest" ühe samaväärselt toreda retsepti, et aitab naljast...


...ja küpsetasin peedipoisid ahjus fooliumis ära ning valmistasin talle sünnipäevaks ise purgitäie peedi-küüslaugusalatit. Lisaks seisab mul nüüdsest endalgi alati seesama toredus külmkapiriiulil. Peedi-küüslaugusalat on ülihea! Ja ülikasulik! Ja punane värv on kahtlemata kõige ilusam!


Nüüd, külmetus-ja nakkushaiguste tipp-perioodil on seda salatit kohe eriliselt hea süüa: küüslauk ravib ju teadupärast kõikvõimalikke haigusi, tugevdab südant, korrastab vererõhku, parandab üldist enesetunnet jpm.

Peet
ei jää talle põrmugi alla: see punane tegelane hoiab samuti eemal salakavalaid haigusepoisse, puhastab ja tugevdab verd, kaitseb elutähtsaid organeid, tugevdab neerude ja maksa tööd ning on tõhus looduslik põletikuvastane vahend.


Lisaks niisama toidu kõrvale nosimisele panen mina teda koos sulajuustuga röstleiva peale. Hästi maitsev on ka ahjus valmistatud kuum leib küüslaugusalati ja selle peale asetatud paksu juustuviiluga!

Vaja läheb:
  • 400 g keedetud/ahjus küpsetatud peeti
  • 4-5 küüslauguküünt
  • (1 sl mädarõikahoidist)
  • 3 sl õuna- või veiniäädikat
  • 1 sl mett
Tegutse nii:
1. Riivi keedetud/küpsetatud peet.
2. Lisa peeneks hakitud või pressitud küüslauk, äädikas ja mesi. Soovi korral ka veidi mädarõigast. Sega ilusti läbi.


3. Sulge salat keeratava kaanega purki ja säilita külmkapis kuni 1 kuu.

Peedi-küüslaugusalat on ka heeringatordi hea sõber!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...