Thursday, November 4, 2010

Kõrvitsakook

Viimased hiiglaslikud vitamiinidest pungil kõrvitsad vaatavad kindlasti kurvasilmselt toa- või sahvrinurgast vastu, oodates, et neist traditsioonilise salati asemel hoopis üks vahva kook valmis küpsetatakse! Kõrvitsakook on mõnusa sidrunimekiga ning sobib väga hästi nii sünnipäeva-, jõulu-kui ka lihtsalt kohvilauale.


Tegemist on tõeliselt maitsva ja tervisliku küpsetisega, mis on taaskord pärit Aive Luigela "Targalt toitudes terveks" I osast.


Ainus väike probleemipoiss, mille otsa koogiteo käigus komistasin, oli liiga suur hulk põhja- kuna kasutasin 28 cm läbimõõduga vormi, suurendasin veidike koostisosade hulka ning selle tulemuseks oli terve vormitäis tainast (täidist ei olnud mingi valemiga võimalik sinna peale kallata). Selle nalja lahendasin aga kiiresti,...


...kühveldades lusika abil osa soojast põhjast taldrikule ning...


...veeretades sellest hiljem vahvad magusad pallikesed!


Ema oli nende üle väga õnnelik. Eriti meeldisid talle õuna-punapeedipüree ja koduveiniga valmistatud! Vanaemale aga maitsesid rohkem hoopistükkis vanljeekstrakti, kakao ja õuna-kõrvitsamoosi omad. Igaühele oma. ;)


Suvel võib sama kooki ka suvikõrvitsast teha- sel moel peaks ta isegi veel maitsvam saama. Nii et antud retsepti võib järgmise aasta puhuks kõrva taha panna! Kuna jõulud on kohe käes ning teatavasti järgneb neile ju kohe jaanipäev, siis ei ole ka aedviljade valmimise aeg enam kaugel ja varsti võibki jälle peenralt suvikõrvitsaid noppima hakata.

Põhja jaoks läheb vaja:
  • 1 kl täisteranisujahu
  • 1 kl valget jahu
  • 100 g võid
  • 0,5 kl hapukoort
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Noaotsatäis soola
Katte tarvis aga:
  • 2 kl tükeldatud kõrvitsat
  • 1 sidrun (võib julgelt rohkem panna!)
  • 50 g võid
  • 0,5-1 kl suhkrut
  • 3 muna
  • 3 sl tärklist
  • 1 tl ingveri- ja kaneelipulbri segu
  • Kardemon on samuti endiselt kõige toredam!
Tegutse nii:
1.
Sega küpsetuspulbriga segatud jahu ja või käte vahel purutaoliseks massiks.
2.
Lisa suhkur, sool, hapukoor ja sega ühtlaseks tainaks.
3.
Vooderda 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja ääred tainaga ning kata äär fooliumiribaga (et ta küpsemisel alla ei vajuks).


4. Pista koogivorm vähemalt pooleks tunniks külmkappi.
5.
Katte valmistamiseks hauta tükeldatud kõrvits pehmeks ning purusta saumikseriga.
6.
Lisa sidruni riivitud koor ja mahl.
7.
Kui segu on veidi jahtunud, sega hulka suhkruga hõõrutud või ja munakollased (mis on omavahel segatud).
8.
Lisa maitseained ja tärklis.
9.
Tee kahvliga torked tainasse ja pane põhi külma ahju küpsema, lülita ahi täiskuumusele.
10.
Küpseta põhja umbkaudu 30 minutit, kuni see on kollaka värvuse omandanud.
11.
Kata kõrvitsaseguga, millele on vahetult enne koogipõhjale laotamist juurde lisatud vahustatud munavalge.


12. Lase koogil 240 kraadi juures umbes 15-20 minutit küpseda.


13. Serveeri jahtunult marjade ja puuviljadega või uhkes üksinduses.

Kõrvits peidab endas miniapteeki, nii et keetkem-küpsetagem temast julgelt!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...