Siinkohal tahaksingi esmalt jagada toredat pähklihõngulise vormipiparkoogi retsepti, mis on pärit Ida Savi kogumikust "Saiad, pirukad, koogid".
Retsept sobib vahelduseks tavaliste krõbedate piparkookide asemele. Samuti võib teda julgelt vanaemadele külakostiks viia, kuna pehmet piparkooki hammustades ei ole ohtu, et nad oma habrastele hammastele liiga teeksid. Tore kaaslane tee, kohvi või glögi kõrvale :)
Vaja läheb:
- 2 kl siirupit või mett (võib ka veidi vähem ja ei juhtu midagi, kui osa tavalise suhkruga asendada)
- 100 g võid, margariini või toiduõli
- 2 muna
- 1 sidruni riivitud koor
- 2 tl kaneeli
- 1 tl vaniljesuhkrut
- 400-450 g (u 7 dl) jahu (pool täistera, pool valget)
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 40-50 g hakitud pähkleid või mandleid
- Väike peotäis kaerakliisid
- Vormi määrimiseks õli/võid ja kliisid
Kui soovid piparkoogi ka glasuuriga katta, haara:
- Tuhksuhkrut
- Rummi/brändit/konjakit/kohvi vms
1. Soojenda mesi või siirup koos rasvainega.
2. Jahuta ja lisa maitseained, sidrunikoor, ükshaaval munakollased ja lõpuks küpsetuspulbriga segatud jahud, kuhu on hulka puistatud ka veidi kaerakliisid (soovi korral).
3. Vahusta munavalged eraldi tugevaks vahuks ning sega lõpuks ettevaatlikult taina hulka.
4. Tõsta taigen rasvainega määritud ja kliidega ülepuistatud vormi või küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning raputa peale hakitud pähklid või mandlid.
5. Küpseta 200 kraadi juures umbkaudu 20 minutit, kuni piparkook on kenasti pruun. Võid küpsust tiku abil kontrollida.
6. Kui piparkook on ahjust väljunud, lase tal veidi jahtuda ning eemalda vormist. Lase täielikult jahtuda.
7. Glasuuri jaoks kuumuta kokku alkohol või kohv ning tuhksuhkur. Vedelikku lisa alguses võimalikult vähe, lihtsalt selleks, et suhkur märguks. Kuumutamise ajal saab teda vähehaaval lisada.
8. Määri/nirista glasuur väikese lusika abil piparkoogile.
9. Lase tahkuda, lõika piparkook tükikesteks, keeda juurde suur tass head teed ja lase hea maitsta!
No comments:
Post a Comment