Tuesday, December 28, 2010

Digestiiv-rummipallid

Rummipallid ei pea ilmtingimata olema võist läbiimbunud nisujahuküpsiste baasil valminud kuulikesed.


Väga-väga maitsvad saavad nad ka enda nobedate käpakeste poolt valmis tehtud 100% täisterajahust digestiivküpsistest, mille valmistamine on lausa käkitegu!


Muidugi ei saa mainimata jätta ka pallikeste peategelast rummi, mida läheb antud maiustustesse üsna ohtralt!


Retseptiidee pärineb siit, kuid tegin väikese pähkli- ja alkoholiasenduse ning mis põhiline- võtsin kasutusele tervisesõbralikud digestiivküpsised!


Antud kogusest valmib 35-40 pallikest
Vaja läheb:
  • 220 g digestiivküpsiseid (umbes pool või 1/3 tervest küpsiseretseptis antud kogusest)
  • 100 g mandleid (kreeka pähkleid, india pähkleid, metspähkleid vms)
  • 0,5 kl (u 55 g) tuhksuhkrut
  • 2 sl mõru kakaopulbrit
  • 1,5 sl vedelat mett või siirupit
  • 60 ml või veidi rohkem rummi (nii palju, et "tainast" oleks võimalik kuulikesi vormida)
Pallide veeretamiseks sobivad nt:
  • Kakaopulber
  • Röstitud kookoshelbed (rösti 180-kraadises ahjus seni, kuni nad helepruuni jume omandavad- maitse muutub kohe palju tugevamaks ja paremaks)
  • Tuhksuhkur
  • Purustatud pähklid
  • Sulatatud šokolaad
PS! Hea lisamaitse võiks rummipallidele anda ka väike sörts heamaitselist likööri (Amaretto, Minttu vms).
Kuulikese keskele on tore peita ka mõni (rummis) leotatud kuivatatud puuvili või terve pähkel, tainasse sobivad ka marmelaaditükikesed.


Tegutse nii:
1.
Rösti mandleid 180-kraadises ahjus ühekordse kihina kümmekond minutit, kuni nad on kergelt pruunikad ja hästilõhnavad.
2.
Lase neil jahtuda ning jahvata/purusta pisemateks tükkideks. Mina lasin mandlid kohviveskis üpris peeneks puruks.
3.
Purusta digestiivküpsised kannmiksris või pudrunuia abil sügavas anumas. Viimane variant on minu arvates isegi mugavam, kuna nad purunevad üsna kergesti.
4.
Lisa küpsisepurule peenestatud pähklid, tuhksuhkur (mille saab väga vähese vaevaga kohviveskis valmis teha) ja kakaopulber. Sega läbi.


5. Lisa ka mesi ja rumm, sega taaskord hästi läbi ning vajadusel lisa rummi juurde. Tainas ongi valmis!
6.
Aseta veeretamise jaoks vajaminev kraam taldrikutele ning asu kuulikesi vormima!


7. Paki toredasse karbikesse või taldrikule/vaagnale ning säilita külmas. Pallikesed seisavad üsna pikka aega, kuna neis ei ole midagi, mille tõttu neid kiire riknemine ohustaks.

Rummipallikoloonia :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...