Wednesday, August 3, 2011

Tomatiketšup

Koduketšup on kõige imelisem: ilma igasuguste kahtlaste aineteta, täiesti kodumaine ning maitseb fantastiliselt!


Retsept on pärit Aive Luigela "Hoidistest", kuid, nagu allpool mainitud, jätsin äädika lisamata. Pastinaagi või juurselleri asemel kasutasin aga edukalt porgandit.

Sain antud kogusest peaaegu 2l hoidist
Vaja läheb:
  • 3 kg küpseid kodumaiseid tomateid
  • 5 suurt sibulat
  • 200 g pastinaaki, juursellerit või porgandit
  • 1 küüslauk
  • 2 punast paprikat
  • 5 sl suhkrut
  • 1 sl soola
  • 1 sl paprikapulbrit
  • 0,5 tl viie pipra segu
  • 0,5 tl kajenni pipart
  • Õli
  • (1 kl õuna- või veiniäädikat)- mina jätsin välja, panin ainult 2-3 sl, kuna vastasel juhul oleks hoidis väga vedel jäänud

Ketšup valmib nii:
1. Tükelda tomatid, sibulad, paprikad, riivi pastnikaak, juurseller või porgand ja hauta keedunõus vähese õliga pehmenemiseni.
2. Lase u 20 min seista ning hõõru segu läbi sõela või püreesta saumikseriga. Mina soovitaksin kindlasti läbi sõela ajada, kuna sel juhul jääb ketšup ikka ketšupi moodi, ilma nahkade jm paksu massita.


3. Pane segu (pigem on tegemist lausa tomatimahlaga) keedupotti ja keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades u 45 min või kauem, kuni vedelik muutub paksemaks.
4. 10 min enne keetmise lõppu lisa sool, suhkur ja teised maitseained. Maitsesta ketšup keetmise lõppedes läbi pressi surutud küüslauguga (ja äädikaga).
5.
Tõsta kuum ketšup ettevalmistatud keeratava kaanega purgikestesse, sulge õhukindlalt ja jahuta. Säilita jahedas.

Ketšupit keetma!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...