Tuesday, September 7, 2010

Põldmarja-õunakook

Seda kooki katsetasin septembrikuu Oma Maitse jaoks ning kuigi tema nimi on originaalis põldmarjakook, moodustavad suurema osa täidisest hoopsiki õunad, seega arvan, et neid ei tohiks mitte mainimata jätta. Eriti veel nüüd, kus nende valmimise ja kasutamise tippaeg on!


Põldmarja-õunakook näib küll väga suurejooneline ja palju vaeva nõudev, kuid tegelikult ei ole asi üldsegi nii hull. Ja uskuge- tulemus on väikest köögis möllamisele pühendatud aega väärt! Lõpptulemusena väljub ahjust üks ülimahlane ning kreemja sisuga küpsetis, mis maitsjat kohe kindlasti külmaks ei jäta. Vastupidi- ma olen üsna kindel, et tekib nõudlus uue tükikese järele! Minu emast, isast ja õest koosnev maiasmokaarmee oli küll väga vaimustunud ja arvas, et seda kooki võiks kohe kindlasti uuesti küpsetada!


Koogi puhul on imepärane see, et teda maitstes ei saagi päris täpselt aru, millest sisu valmistatud on, kuna õunad ja põldmarjad on pika küpsemisaja tõttu ühtlaseks kreemjaks sisuks "saanud". Kõige positiivsemas mõttes! Hapukad põldmarjad ja magusad õunad sobisid teineteisega suurepäraselt.


Põldmarjadega ei olnud ma isiklikult varem kokku puutunudki ning tuleb välja, et nad on vägagi toredad! Hankisin nad Selverist (450 g pakike). Kellel aga sügavkülmas enda aiast nopitud vaarikaid peaks leiduma, siis usun, et võib põldmarjade asemel ka hoopis neid kasutada.

Vaja läheb:
  • 750 g magusat muretainast (viide retseptile allpool)
  • 1 kg kooritud viilutatud õunu
  • 400 g põldmarju (külmutatud kujul paljudes poodides saada)
  • 150 g (1,8 dl) suhkrut
  • Jahvatatud kaneeli
  • Jahvatatud kardemoni
  • Veidi soola
  • 1 muna
  • 2 sl piima
Muretaina koha pealt: mina valmistasin põhja taaskord selle retsepti järgi, kuna tegemist on kõige toredama muretainaga, mida seni kohanud olen! Seal antud komponendikogustest saab küll suure, 28 cm läbimõõduga vormi jaoks sobiva tainahulga, kuid igaüks võib teda enda vormi jaoks vastavalt kas rohkem või vähem valmistada. Muidugi pole ka hullu, kui tainast veidi üle jääb- temast võib hiljem valmistada muretainaküpsised või mõne toreda täidisega korvikesed!

Tegutse nii:
1.
Kuumuta ahi 200 kraadini.
2. Rulli lahti umbes 2/3 tainast ning kata sellega koogivormi põhi ja ääred.


3. Jahuta põhja külmikus umbes 10 minutit (usun, et ei juhtu mitte midagi hullu, kui see etapp hoopis vahele jätta).
4. Kata põhi küpsetuspaberi ja raskusega (nt kuivatatud herneste, mingite helveste või tangainega) ning küpseta 20 minutit.


5. Eemalda paber ning küpseta veel 10 minutit.
6. Hauta õunaviile väheses vees (potis, kausis või kastrulis) seni, kuni nende krõmpsuvus on kadunud.
7. Sega põldmarjad koos kaneeli, kardemoni, suhkru ja soolaga õunte hulka. Mõned marjad (paarkümmend tk) pane hilisema kaunistamise tarbeks kõrvale.


8. Kalla täidis põhjale.


9. Rulli allesjäänud tainas jahusele lauale laiali ning lõika temast ribad ja põimi nendega kook pealt.
10. Kinnita tainaviilud äärtest muna-piima seguga. Määri ribasid seguga ka pealt!
11. Aseta igasse tekkinud ruutu põldmari ja raputa kook üle suhkruga.


12. Küpseta umbes 1 tund või seni, kuni kook pealt kena pruuni jume on saanud.


13. Lase koogil vähemalt pool tunnikest jahtuda ning serveeri nt tuhksuhkru ja vaniljejäätisepallikestega! Ka täitsa ilma lisanditeta on ta imetabane! :)

Põldmarjad lumesajus...

...ja kasside valvsa pilgu all




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...