Wednesday, July 7, 2010

Täisteratortillad

Pakk tortillasid on poes üpriski kena hinnaga, seega miks mitte neid hoopiski ise valmistada! Pole üldse mitte midagi keerulist ning lõpptulemus on hästi-hästi maitsev! Mina olen neid söönud nii suvel grillituna kui ka talvel ahjus võileiva asemel soojaks lastes. Hea on igatpidi!


Kodutortillad ei säili küll üldsegi nii kaua kui poest osetud, vaid tuleks pigem kohe kasutusele võtta, kuid maitsvad on nad sellegipoolest. Muidugi ka tervislikud! Nii et asugem julgelt tortillasid küpsetama! :)

Idee on pärit siit. Mina kasutan lisaks täisteranisujahule tervislikkuse mõttes ka linajahu ja nisukliisid, nagu ikka, kuid kellel neid parasjagu kodus ei leidu, võib ka ainult täisterajahuga piirduda. Ürte peaks küll aga kohe kindlasti lisama!

Vaja läheb:

  • 3 klaasi täisteranisujahu
  • 2 sl linajahu
  • 1 sl nisukliisid
  • 1/4 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 1 sl meelepäraseid ürte/maitseaineid (tšilli, küüslaugupipar, sibulahelbed, till, basiilik, pune vms)
  • 2-3 sl õli
  • 1 kl (või natuke rohkem) leiget vett
Tee nii:
1.
Sega suures kausis kokku jahud ja kliid, sool ning ürdid.
2. Tee keskele süvend ning lisa õli ja vesi.
3. Sõtku ühtlane tainas. Kui ta esialgu liiga kõva jääb, võid veidi vett juurde lisada. Soovi korral elastsuse lisamiseks ka õli.
4. Mätsi tainast pallike ning aseta see toidukilesse mässituna umbes pooleks tunniks külmikusse.
5. Jaga tainas kaheksaks osaks ning vormi neist väiksed pallikesed.

6. Haara tainarull, raputa lauale jahu ning hakka tortillasid rullima. Ürita nad võimalikult ümmarguseks ja ka üsna õhukeseks panni suuruseks rullida. Pole aga lugu, kui nad veidi lapergused või pannist natuke suuremad saavad, kuna neid saab pannil kenasti ringi liigutada, et nad siiski ühtlaselt valmis saaksid ning kui nad hiljem veel grillil/ahjus üle küpsetada, siis tooreks ei jää nad kohe mingil juhul.

7. Kui kõik tortillad on valmis rullitud, aseta mittenakkuv pann pliidile soojenema. Õlipudelit ei ole üldse tarvis haarata. Kes soovib, võib enne esimest küpsetamist panni kergelt majapidamispaberi abil õliga määrida, kuid seda ei ole ilmtingimata tarvis teha.
8. Kui pann on piisavalt kuum, aseta tortilla sinna peale ning lase tal ühelt poolt umbes 40-50 sekundit (ehk seni, kuni n-ö mullikesed üles kerkima hakkavad) küpseda ning pööra teine külg. Küpseta tortillat ka teistpidi umbes sama kaua. Seejärel aseta ta suurele taldrikule ning kata kohe rätikuga, muidu läheb tortilla kõvaks ning tema sisse hiljem väga raske midagi keerata.

9. Jätka sama tegevust kõigi tortilladega, kattes nad pärast iga uue tortilla lisamist hoolikalt rätikuga.
10. Kui kõik tortillapoisid on pannilt üle käinud, tuleks nendega kohe edasi toimima hakata- meelepäraste komponentidega täita (allpool on ka idee täidise jaoks), kinni rullida ning grillil või ahjus kergelt (paar minutit) üle küpsetada. Muidugi võib selle etapi ka välja jätta ning tortillat külmade lisanditega ampsata. Mina aga leian, et soojalt on ta palju toredam!


Täidise jaoks läheb tarvis:
  • 400 g kanafileed
  • 1/2 pakki Santa Maria fajita maitseainesegu
  • 2 keskmist tomatit
  • 4-5 suurt vart rohelist sibulat
  • Salatilehti
  • Riivjuustu või juustukuubikuid
  • Sinepit
  • Karrikastet ja/või ketšupit
  • (Eelnevalt grillitud paprikaribad on samuti imehea komponent!)
Toimi nii:
1. Haki kanafilee pisikesteks ribadeks, raputa neile peale pool pakki maitseainesegu, hõõru neid sellega ning jäta mõneks ajaks külma maitsestuma.


2. Haki tomatid kuubikuteks, lõigu roheline sibul pisemaks ja haara peenralt suurem punt salatilehti.

3. Riivi juust või haki pisemateks kuubikuteks.
4. Karrikastme jaoks sega kokku maitsestamata jogurt, majonees, karripulber, tšillipulber, veidike soola ja küüslaugupipart. Soovi korral ka veel värsket tilli ja/või rohelist sibulat.
5. Kogune komponentidega grilli äärde ning grilli esmalt kanafileetükikesi seni, kuni nad küpsed on. See ei võta, kaua- umbkaudu 10 minutit.
6. Tõsta fileetükikesed taldrikule/kaussi ning asu tortillade kallale.
7. Määri tortillale väike kiht sinepit, seejärel aseta ta peale natuke riivjuustu/juustukuubikuid, salatilehed, paar kanafileeriba, mõned tomatitükid ja rohelist sibulat.

8. Keera tortilla rulli, kinnita kokteilitikuga ning grilli mõni minut, kuni tortillale on kenad grillimistriibud ilmunud. Selleks ajaks peaks ka juust ilusti sulanud olema.

9. Tõsta tortilla taldrikule, tõsta talle sisse ülejäänud komponentide peale meelepärane kogus kastet ja/või ketšupit ning löö hambad sisse!

Nämmm..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...