Wednesday, March 17, 2010

Kondenspiim ja iiris

Leidsin netis kolades lausa mitmest kohast isekeedetud kondenspiima retsepti ning kuna mul seda toredat piimakest ka sidrunitordi valmistamiseks vaja läks, mõtlesin, et miks mitte- keedame valmis!

Ema oli küll üsna skeptiline, kuna tema olevat kunagi ennemuistsetel aegadel (mitte et ta ma ta vanusele vihjaks..) seda rõõsast koorest keetnud (aga et piimast...uskumatu), muidu aga ikka ja alati, kui vaja läks, poest selle pisikese purgikese ostnud.

Iirisjas ülekeedetud kondenspiim

Ma suutsin aga kõik skeptilisusepoisikesed seljatada, kuna kui magus mass lõpuks valmis oli, oldi sellel kohe lusikatega kallal ning järgnesid kommentaarid "Mida me küll ilma Katata teeksime? Ostaksime poest 25-kroonise purgi kondenspiima ja..."

Paul arvas seepeale, et neil õnnestuks siis dieedipidamine! :D Arvamusi mitmesuguseid. Paar päeva hiljem sain Skaibis emaga rääkides lisaks teada, et mul on au seda kohe varsti uuesti keeta, kuna "Isa tahab, et sa kindlasti talle kondenspiima keedaks! Ütleb, et kohvi peal on see väga hea. Ei jahuta kohvi ära nagu piim ja maitse on ka parem."


Nüüdseks olen kondenspiima ja iirist juba lugematu arv kordi valmistanud ning leian, et tegemist on ühe odavaima ja sööjate poolt armastatuima massiga, mille kasutamisvõimalused on lõputud. Ta sobib küpsiste vahele, röstsaiale ja pannkoogile määrimiseks, korvikeste ja tuuletaskute täitmiseks, rullbiskviidi vahele jne jne jne.

Haara kapist või soeta poest:
  • Liiter piima
  • 300 g (3,6 dl) suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut

Antud kogusest valmib u 0,5 l kondespiima või iirist (viimast veidike vähem)

Kondespiim/iiris valmib nii:
1. Vala piim ja suhkrud suurde (paksupõhjalisse) potti.
Sega läbi.
2. Lase keema ning keeda keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades umbes tunnike, kuni suhkrust ja piimast on saanud kondenspiim! Alguses ei pea teda isegi väga tihti liigutama, kuna suhkrune piim ei kipu eriti põhja minema. Lõpu eel, kui mass juba paksenenud on, sega aga suurema hoolega, kuna siis võib ta
küll veidi ülemeelikult käituda.
3. Eemalda pott tulelt siis, kui kondenspiim on natuke vedelam kui see, millisena poest ostetut kohanud olete, kuna ta läheb seistes tunduvalt paksemaks.

Kui soovid aga iiriselaadsed ülekeedetud kondenspiima, keeda julgelt edasi! Mida kauem keedad, seda karameljama massi saad. Umbes 1,5h peaks ta piisavalt iirisjas olema, et teda täitmiseks, määrimiseks või niisama söömiseks tarvitada.
4.
Vala mass purki ning lase jahtuda.

5. Peida külmkappi ning haara sealt, kui magusaisu peale tuleb või temast midagi valmistama asud.
:)

Järgmisel korral enne, kui käe kondenspiima järele sirutate, mõelge- ehk tasuks haarata hoopis kott piima ja natuke suhkrut ning veidike aega pliidi ees toimetamisele pühendada. Tuleb odavam ning ja saate suurema koguse kui poest ostetud väike purgike sisaldab!

Iirise-kohupiima tuuletaskud

3 comments:

Kiku said...

Kuule, kas sa sellest vahvlitordivahelist kondenspiima ka keetnud? Et kas siis tuleks tunnike edasi keeta lihtsalt või veevanni või...

Kata said...

Olen küll, kasutasin teda nii küpsiste vahele panekuks kui korvikeste täitmiseks:

http://katapulteerun.blogspot.com/search/label/Iirisedominod

http://katapulteerun.blogspot.com/search/label/Iirisekorvikesed

Selleks tuleb teda jah umbes nii kaua keeta, kuni ta sulle piisavalt mõnusa konsistentsiga on (päris tundi kauem küll ei tohiks minna). Ja lihtsalt niisama keedadki, segad ja keedad.

Õnneks ta ei kipugi eriti põhja minema (kui hea pott on), aga silm tasub igaks juhuks peal hoida sellegipoolest ;)

Katseta julgelt!

Kiku said...

Aitäh :)

Katsetan (või lasen katsetada) see nv...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...