Monday, June 21, 2010

Iirisedominod

Iiriseküpsised said isa sünnipäeva puhuks valmistatud ning võiks vist öelda, et nad kadusid isegi kiiremini kui toimus nende valmistamisprotsess. Pidevalt oli keegi külmkapi kallal karbikesest järjekordset küpsist haaramas. Mul oli seda muidugi ainult rõõm jälgida :)

Nime eellugu: mõtlesin antud küpsistega tegeledes mitukümmend korda, mida nende lõhn mulle küll meenutab. Mitte ei suutnud välja mõelda. Taipasin alles siis, kui sööjad mainisid, et "maitsevad justkui Dominod", et just nende kuulsate küpsiste lõhn kööki täitnud oligi!

Täidis on neil küpsistel küll täiesti erinev kui teada-tuntud-maitstud Dominotel, kuid pruunid poolused, mille vahele iirisemass läheb, on viimastega nii maitse kui lõhna poolest tõesti üpriski sarnased. Kes soovib, võib ka nende vahele muidugi hoopiski mõnd valget kreemi valmistada ning saab Dominotele veel sarnasema lõpptulemuse. Ideevälgatus pärineb siit.


Vaja läheb:
  • 1,5 klaasi jahu
  • 3/4 klaasi mõru kakaopulbrit
  • 1 klaas suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 0,25 tl soodat
  • 200 g võid
  • 3 sl piima
  • 1 tl vaniljeekstrakti
Täidise jaoks:
  • 1 liiter piima
  • 3,6 dl (300 g) suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut
Täidist võib valmistada ka väiksema koguse (nt poolest liitrist piimast), kuid kuna selle keetmine on üsnagi aeganõudev, olen mina teda enamasti ikka suurema koguse valmis teinud ning hiljem külmkapis säilitanud. Ülekeedetud kondenspiima võib kasutada ka teistes magustoitudes või kohvi/tee sisse panemiseks ;)

Toimi nii:

1. Iirise jaoks lase piim koos suhkrutega keema ning keeda teda keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades seni, kuni ta on piisavalt karameljas ja kergelt pruun.

Kui eesmärgiks on iirisesem lõpptulemus, võib piima kauem keeta, kellele piisab heledamat värvi täidisest, ei pea seda nii kaua tegema. Mina, kuna mulle piisas täiesti selliselt keskmiselt karamellisest massist, kulutasin keetmisele umbkaudu poolteist tundi, seejärel kallasin iirise purki ja jätsin ta jahtuma. Hiljem tõstsin purgi külmkappi. Küpsiseid asusin tegema alles paar päeva hiljem.

Kes piima ja suhkruga jamada ei jaksa või ei viitsi, võib ka poest purgitäie kondenspiima haarata ning selle koos teda ümbritseva metallpurgiga 2-3 tunniks keema panna. Lõpptulemuseks on mõnusalt tummine iiris.


2. Taina jaoks sega suures kausis jahu, suhkur, sool ja sooda.
3. Lisa külm või ning haki see noa abil jahu sees pisikesteks tükikesteks.

4. Näpi tainas purutaoliseks massiks.
5. Lisa kokkusegatud piim ning vaniljeekstrakt.
6. Sõtku tainas ühtlaseks massiks.
7. Mässi ta toidukilesse ja aseta vähemalt tunniks külmkappi.
8. Enne tainaga tegelema hakkamist pane ahi 175 kraadi juurde sooja.
9. Rulli tainas jahusele lauale laiali ning lõika temast meelepäraste vormidega kujundeid.

Soovitavalt võiksid nad olla kas lihtsalt ümmargused või nt tähekesed, südamed, kolmnurgad. Midagi sellist, millele oleks pärast hõlbus täidist vahele määrida. Jõuluvana või põhjapõdra puhul võib see protsess üsnagi keeruliseks osutuda :) Kuigi ka tähekesega on omajagu tegemist.


Võid ka taina hoopiski n-ö vorstiks rullida ning seejärel otsast noaga ümmargusi kettakesi lõigata. Samuti võib juhul, kui on mitu erineva suurusega sama kujundiga vormi (nt üks väiksem ja teine suurem süda), lõigata esialgu suure kujundi ning seejärel temast välja samasuguse väikese kujundi, et jääks n-ö raam, mille saab hiljem, kui täidis peale määritud, suure kujundi peale asetada. Nii, et täidis vahelt kenasti paistma jääb. Minu ema arvas, et sellisel moel tehtud küpsised olid neist vaat et kõige paremad, seega miks mitte kõik niiviisi valmistada.


10. Aseta väljalõigatud kujundid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 12- 15 minutit. Küpsised ei pea väljavõttes väga kõvad olema, nad lähevad seistes tunduvalt tahkemaks.
11. Lase küpsistel jahtuda või lausa järgmise päevani seista.
12. Võta külmikust iirisemass ning lase tal veidi aega toatemperatuuril seista ja pehmeneda.
13. Aseta täidis lusika abil küpsisele ning suru teine küpsis peale nii, et täidis jääks nende vahele.

Tähekese- või südamekujuliste küpsiste puhul tuleks täidist mõne pisema esemega (mina kasutasin sel puhul kokteilitiku tömpi otsa) küpsise peal kenasti laiali ajada, et ta seal ikka ühtlaselt jaguneks ning väga palju vahelt välja voolama ei hakkaks.

14. Kui kõik küpsised on täidise vahele saanud, aseta nad külmkappi ning säilita seal seni, kuni neid tarbid või kellelegi ära kingid. Toatemperatuuril seistes võib täidis liiga vedelaks muutuda ning vahelt välja voolama hakata.
15. Iirisedominod sobivad imeliselt nii kohvi, tee, vee kui ka konjaki kõrvale! Nii hommikul, lõuna, õhtul kui ka hilistel öötundidel ;)

Küpsisevalvurkassid

Ootamatu lumesadu :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...