Wednesday, August 4, 2010

Krehvtine kurgisalat

Krehvtine kurgisalat on meie peres toorsalatite seas absoluutne hitt! Kõigile maitseb. Ta saab meil alati ka ülihelikiirusel otsa, kuna salatit süüakse nii prae kui võileiva all, peal kui kõrval; nii hommiku-, õhtu- kui lõunasöögilauas. Ja siiani on see kurgisalat ka kõigis, kes teda lisaks meie pere liikmetele maitsnud on, samuti ainult vaimustust esile kutsunud.


Kahjuks saabki seda salatit meie kliimatingimustes ainult praegu, kurkide valmimisperioodil valmistada, kuna tegemist on siiski toorsalatiga ning keldririiulil purki panduna ta lihtsalt väga kaua ei säili ja värsket kodumaist kurki aasaringselt paraku samuti saada ei ole.

Ema hankis krehvitse kurgisalati retsepti kunagi oma täditütre käest, kes selle omakorda kelleltki saanud oli... Kohtasin taolist salatit ka Aive Luigela kogumikus "Hoidised", kuid seal oli ta veidike teistsuguse valmistusviisiga, seega lisaksin siia ikkagi variandi, mis ema retseptikaustikusse kleebitud on ;)




Tuleb hoiatada, et salat on tõepoolest üpriski krehvtine. Lisaks ka väga mahlane! Ja hästi küüslaugune! Aga minu arvates on see ülimalt meeldiv. Seega küüslaugusõbrad peaksid küll kohe kiiremast korras kurke hakkima asuma!

Vaja läheb:
  • 3 kg kurke
  • 1-2 tervet küüslauku
  • 4-5 sibulat
  • 4 suurt tilliõisikut
  • 4-5 mustsõstralehte
  • 1 sl soola
  • 3 sl suhkrut
  • 1 sl sinepit
  • 1 tl jahvatatud musta pipart
  • 2-3 tl mädarõigast
  • 3 sl äädikat
Tegutse nii:
1.
Viiluta pestud kurgid poolkuukujulisteks tükikesteks.
2. Haki sibul väiksemateks tükkideks ja lisa kurkidele.


3. Pressi hulka küüslauk.
4. Haki tilliõisikud ja mustsõstralehed ürdilõikuri või noa abil peenikeseks, lisa samuti kurgisegule.
5. Lisa ka maitseained, sinep, mädarõigas ning äädikas.
6. Sega salat läbi ning jäta u 24 tunniks jahedamasse paika seisma. Sega aeg-ajalt.


7. Lõpuks tõsta salat väiksematesse anumatesse ning säilita külmas. Meie paneme salati tavaliselt kaanega sulgetavatesse topsikutesse, kuna seal säilib ta paremini kui lihtsalt mõnes kausis.



Ma ei oska salati lõpliku säilivuse kohta küll midagi täpselt öelda, kuna meie peres kaob ta alati umbes nädala-pooleteisega ning selle ajaga ei ole temaga küll mitte mingeid ebameeldivaid muutusi toimunud. Usun, et kui salatit õigetes (hermeetiliselt suletavates) nõudes külmkapis hoida, peaks ta ikka mitu head nädalat värske seisma.


Hetk tagasi rösterist väljahüpanud koduküpsetatud leib + õhuke kiht sinepit + paar viilu juustu + krehvtine kurgisalat = maailma parim võileib!

3 comments:

Anonymous said...

da best

Kata said...

Minu arvates ka!

Anonymous said...

super!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...