Saturday, August 7, 2010

Segasalat

Jälle üks vahva hoidis Aive Luigela raamatust "Targalt toitudes terveks II". Kellele kurgid, sibulad ning porgandid meeldivad, neile meeldib kindlasti ka see, kui kõik eelmainitud tegelased koos ühes purgis elutsevad! :)

Need paar salatiampsu, mis ma maitsesin, olid küll väga meeldivad ja head! Tegemist on just sellise hoidisega, mis ülihästi iga soolase prae kõrvale sobib. Miks mitte ka võileiva peale.


M
aitske salatit enne purkipanekut kindlasti ning lisage enda maitse järgi vürtse/soola/pipart juurde! Mulle tundus ta alguses kuidagi väga mage, seetõttu panin soola ja pipart päris julgelt juurde.

Kaheksa 650 ml purgitäit salatit
Vaja läheb:
  • 4 kg kurke
  • 1 kg sibulaid
  • 1 kg porgandeid
  • 250 g musta rõigast või mustjuurt või pastinaaki (kuna mul neid kuskilt hankida ei õnnestunud, jätsin hoopiski välja)
  • Peotäis noori tillioksi
  • 5 küüslauguküünt
  • 2 sl suhkrut
  • 1 sl soola (arvatavasti siiski veidike rohkem, maitse!)
  • 2 sl 30% äädikat või 8-10 sl õunaäädikat
  • 0,75 kl toiduõli
  • 1 tl peenestatud pipra-vürtsisegu
Ma ei saanudki esialgu aru, millal õli lisama peaks, alles lõpuks avastasin, et ilmselt tuligi temas köögivilju hautada. Selle jaoks tundus kolmveerand klaasi aga veidi liiga palju olevat. Mina kasutasin õli seega hoopis vähem, kui retseptis ettenähtud oli, lihtsalt niipalju, et porgandid-sibulad kenasti hautatud saaksid.

Tegutse nii:
1.
Lõika kurgid ratasteks ja sega suures keedunõus hakitud tilliokste, peenestatud küüslauguküünte, suhkru, vürtside ja soolaga.
2.
Vala peale 0,5 kl veega lahjendatud 30% äädikalahust (õunaäädika puhul pole vett vaja) ja jäta kaanega kaetult jahedasse kohta pooleks päevaks seisma. Sega aeg-ajalt.


3. Riivi juurikad, tükelda sibul ja hauta kergelt õlis ning sega nüüd kurkidele jahtunult juurde.

4. Jäta kaanega kaetult veel pooleks päevaks jahedasse ruumi seisma.
5.
Sega ja täida ettevalmistatud purgid tihedalt salatiga, sulge õhukindlalt.

6. Pane purgid tagurpidi 50-kraadisesse praeahju restile, algul 15 minutiks, seejärel tõsta temperatuur 80 kraadini ja kuumuta veel 30 minutit, kuni kurgiviilud värvuvad heledamaks. Võid panna purgid praeahju ka kinni kaanetamata (kaas peale asetatult) ja sulgeda need pärast kuumutamist. Jahuta kiirelt maha jahedas ruumis või ettevaatlikult jooksva külma vee all ja hoia jahedas.


Pastöriseerimise koha pealt tuleks mainida, et minul see vist veidike ebaõnnestus. Nimelt ei taha meie ahi viimasel ajal üldse õiget temperatuuri saavutada ning ettenähtud kraadide juures ei läinud purgid praktiliselt üldse kuumaks, ainult veidike leigeks (sain täiesti vabalt käega välja tõsta), seega oleks siinkohal heaks abimeheks ahjutermomeeter, mis näitaks selgelt ära, mis temperatuuri ta parajasti saavutanud on. Loodetavasti ei rikkunud see kuumutamisäpardus segasalatit täielikult ning ta säilib ikka vähemalt nii kaua, et ta ära süüa jõutakse.

Krõmps-krõmps

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...