Friday, August 27, 2010

Heeringa-leiva ampsud

Minu arvates on heeringa-leiva-tomati ampsu puhul tegemist ühe lihtsaima ja maitsvaima suupistega üldse! Esimest korda võlus ta mind sugulase sünnipäeval, kuhu teda terve vaagnatäis valmistatud oli ja enne, kui ma esimese snäkikese suhu olin pistnud, ei osanud küll arvata, et ta kohe nii hästi ja sõltuvusttekitavalt maitsta võiks.


Nüüd olen teda juba mitmete koosviibimiste ning sünnipäevade puhuks valmistanud ning tundub, et heeringal ja leival on nii maagiline kooslus, et ta maitseb pea igaühele. Tomat paneb muidugi i-le punkti, kuna ta mahendab heeringa soolasuse kenasti ära ning on mõnusalt mahlane.


Samu snäkke võib ka hoopis kartuli või peediga teha. Lihtsalt tuleb alumiseks kihiks leiva asemele torgata kas keedu- või ahjukartul või hoopiski keedetud peet. Maitsev suupiste igatpidi.


PS! Meessugupoolele õlle kõrvale võib antud suupistet kohe ülima julgusega valmistada! See läheb neile väga hästi peale. Isa ja tema sünnipäevaliste peal järele katsetatud :)

Vaja läheb:
  • Heeringafileed (kellele meeldib tavaline soolaheeringas, võib seda kasutada, kes soovib suitsust mekki, haaraku suitsumaitseline, võib ka kasutada hoopiski marineeritud heeringat)
  • Kirsstomateid
  • Leiba (enda küpsetatud leib, must leib, täisteraleib vms)
  • Sinepit
  • Mõnd toredat maitseainet (nt küüslaugupipar või sidrunipipar, ka till on tore)
Toimi nii:
1. Pese tomatid ning haki nad pooleks.

2. Haki heeringas pisemat sorti tükkideks.

3. Haara leivaviil, määri sellele õhuke kiht sinepit ja lõika meelepärase suurusega tükikesteks.

4. Lao leivatükikese peale esmalt heeringas...


...ning seejärel poolik kirsstomat. Kinnita kokteilitikuga.


5. Jäta tegevust senikaua, kuni kogu kokkuostetud snäkikraam ära on kasutatud!

6. Enne serveerimist raputa peale ka oma lemmikmaitseainet. :)


Tikuvõileivaarmee

Suupisted võib ka juba varem valmis teha ning külmkapis kaanega suletava karbikese sees säilitada. Mina olen nad mõnel korral ka juba eelmisel päeval valmis teinud- snäkid peavad end väga kenasti üleval ning maitsevad ka mitu päeva hiljem ülihästi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...