Sunday, August 1, 2010

Vaarika-kohupiimakook

Juba mitu aastat järjest vallutab vaarika-kohupiimakook minu sünnipäeva paiku südameid.

Ta maitseb vist küll absoluutselt kõigile! Igatahes mina pole veel ainsatki nurinat kuulnud. Ilmselt sellepärast see kook ka Toidutares edetabeli tipus skoorib! :)

Kellel põõsad veel vaarikatest tühjaks tehtud ei ole, võiks kindlasti ruttu kohupiima järele lipata ning ühe ilusa plaaditäie ahju visata! Tervest kogusest saab ühe üpriski hiiglasliku plaaditäie, seetõttu oleme viimasel ajal teinud pool kogust ning sellest saab täpselt ühe 27 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi suuruse küpsetise. Panengi siia just selle koguse kirja.


Antud kogusest saab 27 cm läbumõõduga lahtikäiva vormi suuruse koogi
Põhja ja pealse jaoks läheb vaja
:
  • 2,5 dl (1 kl) jahu
  • 1 dl suhkrut
  • 1/4 tl soola
  • 1/4 tl söögisoodat
  • 1/4 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl kookoshelbeid
  • 110 g võid
Täidise jaoks:
  • 0,5 kg kohupiima (mina olen siiski alati pannud kolm 200 g pakki ehk kokku 600 g kohupiima)
  • 125 g hapukoort
  • 2 muna
  • 1,25 dl suhkrut
  • 1/2 tl vanillisuhkrut
  • 200 g vaarikaid (mida rohkem vaarikaid, seda uhkem ja maitsvam, mina panen tavaliselt ikka 300 g või isegi veidi rohkem)
Tegutse nii:
1.
Sega omavahel jahu, suhkur, sool, sooda, küpsetuspulber, vanillisuhkur ja kookoshelbed.
2.
Näpi (haki) juurde või ja sega käte abil purutaoliseks tainaks.
3.
Täidise jaoks sega kohupiim, hapukoor, munad, suhkur ja vanillisuhkur.
4.
Pudista 3/4 tainast ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale.
5.
Vala peale kohupiimamass.

6. Kata vaarikatega.


7. Kõige peale pudista ülejäänud puru.


8. Küpseta 200-kraadises ahjus seni, kuni ta pealt hästi kergelt pruunikaks tõmbuma hakkab. Minul kulus selleks peaaegu tund, kuigi originaalretsepti kohaselt peaks see vaid pool tundi võtma. Eks igaüks tea oma ahju hingeelu kõige paremini- kellel kulub kauem, kellel vähem aega :)


9. Lase koogil jahtuda ning lõika tükikesteks ja lase hea maitsta! Ta säilib külmkapis mitmeid päevi. Sööjad on arvanud, et külmalt ja veidi aega seisnuna ongi see küpsetis just kõige parema maitsega, seega võib koogi julgelt päeva enne serveerimist valmis teha. ;)

Vaarikad on kõige toredamad!

4 comments:

Anonymous said...

jumalik kook no

Kata said...

Paula, ära varja end! :D Aga jah, näha oli, et te emaga jumaldasite teda! Lausa mitu päeva jäjest...

Mari said...

Tegin seda ka. Vaarikate puudumise tõttu tegin hoopis punaste sõstardega. Kokku sai uskumatult hea. Järgmine päev tegime külmutatud kirssidega, aga seda mul proovida ei õnnestunud. Tõeliselt-tõeliselt hea kook! Hästi vahva on veel see, et seda on hästi lihtne teha:)

Kata said...

Väga vahva- teda võib muidugi vaarikate asemel hoopis igasuguste muude toredate puu- ja aiasaadustega küpsetada :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...