Saturday, August 21, 2010

(Suvi)kõrvitsapitsa

Kõrvitsad on alles valmimisjärgus ning vallutavad oma massiivsusega aiamaaterritooriumi, kuid suvikõrvitsad on juba täitsa söögikõlbulikud ning trügivad vägisi kööki. Seetõttu otsustasin Aive Luigela "Targalt toitudes terveks" esimesest osast leitud kõrvitsapitsa esialgu hoopis suvikõrvitsa baasil valmistada.


Ma arvan, et see pitsa peaks küll kõik pitsade ebatervislikkusele vihjavad müüdid kummutama! Koostisosadele pilku heites on tegemist lausa tervislikkuse etaloniga! Mina valmistasin põhja täisterakaerajahust ning see jäi imeliselt pehme ja õhuline! Täiega mõnus! Ka ülejäänud pitsasööjad olid põhjast vägagi vaimustunud.


Ka kattematerjal oli ülimalt maitsev! Suvikõrvits ja klaasjaks hautatud sibul koos juustu, tomati ja rohkete ürtidega. Kõige tipuks veel rohke karri ja broilerimaitseainega pruunistatud kanafileekuubikud. Mmm..!


Muidugi võib sellesama põhja ka hoopis teistsuguste, nt klassikaliste pitsakomponentidega üle kuhjata. Mis iganes kellelegi meeldib. Soovitaksin igatahes kindlasti järele proovida!

Põhja jaoks läheb vaja:

  • 1 kl vett/piima
  • 3-4 kl täisteranisu- või kaerajahu (originaalis peaks jahu kuluma vaid 2,5 kl, kuid minul oli ta siis küll veel väga nätske ning pidin üpriski palju jahu juurde lisama)
  • 1 muna
  • 20 g pärmi
  • 3 sl õli
  • 0,5 tl soola
Katteks:
  • 150 g sinki, hakkliha, kanatükikesi vms
  • 3 sibulat
  • 3-4 kl kõrvitsakuubikuid/suvikõrvitsakuubikuid/riivitud suvikõrvitsat
  • 3 sl vürsikat tomatikastet või ketšupit (võib isegi rohkem panna)
  • Värsket tomatit
  • 1 kl riivitud juustu
  • Soola
  • Valget pipart
  • Ürte (basiilik, pune, tüümian vms), võib muidugi kasutada ka lihtsalt pitsamaitseainet
  • Veidi õli praadimiseks
Tegutse nii:
1.
Hõõru kausis pärm vähese veega vedelaks.
2. Lisa ülejäänud vedelik, lahtiklopitud muna, õli, sool ja jahu.
3. Sega sitkeks tainaks, lisades jahu seni, kuni tainas käte ja kausi küljest kenasti lahti tuleb.
4. Vooderda ahjuplaadi põhi (ja äär) tainaga. Tal ei ole vaja lasta kerkida. Tainas kerkib hiljem ahjus niigi.
5. Katteks lõika sink peenteks tükkideks ja prae kergelt koos hakitud sibulaga, kuni sibul muutub klaasjaks.
6. Tükeldatud kõrvits hauta vähese soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Suvikõrvitsa puhul tuleks ta lihtsalt jämedalt riivida ning käte vahel võimalikult palju vett välja pigistada (kuna muidu ujutab ta taina niivõrd üle, et see ei pruugi korralikud läbi küpseda).
7. Määri tainale vürtsikat tomatikastet või ketšupit. Mina kaustasin veidi ketšupit ning veidi rabarberikastet ning lõpptulemus oli väga nämm!
8. Riputa peale osa riivitud juustust, seejärel laota kõrvitsatükid/riivitud suvikõrvits, selle peale hakitud maitsetaimed ning sibula-singisegu.
9. Kõige peale aseta värsked tomativiilud/kuubikud ning riputa üle maitsetainega.

Lisasin kaunistuseks lisaks riivitud suvikõrvitsale ka mõned poolkuuviilukesed

10. Küpseta ahjus esmalt 180-kraadises kuumuses 25 minutit, seejärel tõsta kuumus 220 kraadini ning lase pitsal veel umbes 15 minutit küpseda. Lõpuks riputa peale ka ülejäänud riivjuust ning lase sel 5 minutit sulada.


Retsepti autor mainis, et juhul, kui pitsat üle jääb, saab teda väga edukalt ka karpi pakituna sügavkülmutada. Hiljem, kui ta aeglaselt külmikus üles sulatada ning seejärel uuesti ahjus soojaks lasta, toidu kvaliteet ei lange. Lisaks soovitas Aive Luigela pitsa kõrvale juua piparmündi- või liivateed. Nii et tasub proovida! :)

Meil teda sügavkülmutamiseks ei jätkunud, kuid ta seisis väga edukalt külmikus õhukindlalt suletavas karbikeses veel 2-3 päeva täiesti värskena, põhi ei ilmutanud ühtki kõvaks minemise märki. Ülivahva!

Kõik pitsat meisterdama!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...