Antud küpsetis on ülipehme ja -porgandine, mõnusa kardemonimekiga ning magusate ploomitükikeste ja rosinatega.
Karask maitseb kõige paremini, kui talle määrida kiht mett, selle peale toorjuust või kodujuust ning kõige otsa seemned (nt päevalillekad või jahvatatud linaseemned)! Samuti sobib viimaseks kihiks fantastiline sibulamoos. Ülinämma on karask ka mõnusa rasvase soolalõheviilu ja sidrunipipraga.
Retsept on jällegi pärit Aive Luigela "Tervise kokaraamatust".
Asendasin omalt poolt osa kaerajahust ülimalt kiudainerikaste ja mahedamaitseliste kaerakliidega, lisasin ka kardemoni ja kaneeli ning veidike nisukliisid.
Antud kogusest valmib SUUR porgandikarask
Vaja läheb:
- 1 kg porgandeid
- 0,75 kl hapupiima/petti/keefiri
- 1 lahtiklopitud muna*
- 1 tl küpsetuspulbrit või 0,5 tl söögisoodat
- 1,5 kl kaera täisterajahu (või 1 kl jahu ja 0,5 kl kaerakliisid)
- Noaotsaga soola
- Maitse järgi mett/suhkrut (mina olen enamasti pannud u 1 tl- porgand on ise ka magus!)
Kindlasti võiks lisada ka:
- Kuivatatud puuvilju/marju (rosinaid, tükeldatud ploome, jõhvikaid vms)
- Jahvatatud kardemoni ja kaneeli
- Tsipake nisukliisid
- Kliisid, kookoshelbeid
Karask valmib nii:
1. Puhasta ja keeda porgandid väheses vees, tambi pudruks või saumikserda püreeks. Jahuta.
2. Lisa pudrule hapupiim, mesi/suhkur, lahtiklopitud muna ning sooda/küpsetuspulbri ja maitseainetega segatud jahu(-kliisegu). Soovi korral ka vees leotatud kuivatatud puuviljad ning röstitud jahvatatud linaseemned.
3. Sega puulusika abil tihkeks tainaks ja vajuta laiali küpsetusplaadile.
4. Määri pealt hapupiima või -koorega, riputa üle kookoshelveste ja/või kaerakliidega.
PS! Seemneid/pähkleid ei tasuks karaskitainasse ega pinnale siiski panna (mina ei olnud tol hetkel, kui pildile jäädvustatud karaskid valmistasin, veel piisavalt tark, et teada, et seda mitte teha), kuna neis olevad õrnad, kuid ülikasulikud rasvhapped rääsuvad kuumutamisel ning muutuvad juba pigem kahjulikuks.
6. Söö kohe soojalt nt sula- või kodujuustu seltsis või täitsa niisama. Karask on maitsvaim jahtunult. Säilita külmas. Mina teen alati SUURE karaski (1,5 kg porganditest), terve ahjuplaaditäie, lõikan ruudukesteks ning säilitan külmikus kas või nädal otsa. Mee, toorjuustu ja seemnetega karask on absoluutselt maitsvaim hommikusöök!

10 comments:
Karask forever!:D
Seda minagi! :P :P :P
Kahjuks sina seda vist hapupiimasisalduse tõttu süüa ei saa. :(
Ma ei oska mingit kindlat asendussoovitust ka anda. Võid muidugi ka täitsa tavalise veega proovida- panna suhteliselt väike kogus, lihtsalt nii palju, et tainas kokku jääks. Ja sel juhul peab kindlasti küpsetuspulbrit kasutama, mitte soodat.
Valiol on küll mingi laktoosivaba piim, kuid sel juhul peaksid selle ise hapnema laskma...
Porgandikarask on igatahes kindlasti proovimist väärt! ;)
Tere! Kas sa võiksid palun täpsustada, kui suur on mõõtühik klaas? Ma mõtlen just, et kui palju see on detsiliitrites või milliliitrites või grammides? Minul pole seda "vanaemalt pärandatud" klaasi...
Tere-tere!
Mina kasutan alati sellist võrdlust:
1 kl= 2,5 dl ;)
Aitäh! Proovin siis uuesti... Panin ilmselgelt jahu ja kaerakliisid liiga vähe. Kuigi jah, ega halb ikkagi ei tulnud:) Täitsa hea tuli! Aitäh retsepti eest!
Palun-palun! :)
Olen Su blogist mitmeid retsepte järjehoidjatesse pannud kausta "tegemist ootama". Täna jõudis ootejärjekord porgandikaraskini.. imehea!!! Mulle meeldib Su blogi stiil ja retseptide kohandamise viis. Jõudu blogimiseks, et mul ikka oleks, kust vaadata :)
Porgandikarask on ka minu isiklik lemmik! Väga sõltuvusttekitav tegelane. Tänud heade soovide eest! :)
Ebameeldiv üllatus, et seemneid/pähkleid ei tohigi küpsetada! Igasugused leivad-koogid ju tehakse nendega, nii poe omad kui ka kodused, ja mulle nii maitsevad päevalille- ja linaseemned leiva sees :(
Mulle ka meeldivad, üritan end nüüd ümber harjutada.
Muidugi ei saa kedagi keelata ja vaevalt, et väikesest kogusest kuuma saanud seemnetest/pähklitest kohe mingi katastroof vallanduks.
Mina üritan igaks juhuks nende küpsetistesse panekut siiski vältida :)
Post a Comment