Thursday, February 17, 2011

Täisteragrissinid

Tervislikud täisteragrissinid on vahvad krõbedad pulgakesed, mis sobivad kõige paremini hummusesse, guacamolesse, peedimäärdesse, avokaado-banaanivõidesse või erinevatesse dipikastmetesse pistmiseks!

Muidugi võib pulgakesi ka lihtsalt niisama tee või kohvi kõrvale krõbistada.


Retsept on taaskord pärit raamatust "GI kogu perele", kuid suurendasin veidi jahukogust ning asendasin speltanisujahu täisteranisu-rukkijahuseguga. Lisasin ka rohkelt koriandrit ja veidi röstitud jahvatatud linaseemneid!

Võib valmistada ka magusad kaneeligrissnid, kasta nad sulašokolaadi ning veeretada röstitud pähkli purus, kookoshelvestes nõi nonparellides!


Antud kogusest valmib u 60 grissinit
Vaja läheb:
  • 15 g pärmi
  • 2,5 dl käesooja vett
  • 1/4 sl soola
  • 1,5 sl oliivi-, päevalille- või rapsiõli
  • 6-7 dl või veidi rohkem (spelta-)täisteranisujahu (võib panna pooleks täisterarukkijahuga)
  • 1 muna
  • (2-3 tl röstitud jahvatatud koriandrit ning veidi röstitud jahvatatud linaseemneid)
Peale:
  • Lina-, mooni-, päevalille- ja/või seesamiseemneid
  • Meresoola
PS! Tainast võib maitsestada ka erinevate ürtide, nt rosmariini või basiilikuga. Ka köömned on toredad.
Kui soovid magusaid grissinisid, võid tainale kaneeli ja pruuni suhkru segu riputada, selle peale uue tainakihi panna, õhukeseks rullida, peenikesed ribad lõigata ning pulgad laual "krussi" rullida. Samamoodi, asendades kaneeli-suhkrusegu riivjuustuga, võib valmistada ka juustugrissinisid.

Grissini valmib nii:
1. Murenda pärm kaussi, vala vesi peale ja sega, kuni pärm on lahustunud.
2.
Lisa sool, õli ja kõige lõpuks jahu. Soovi korral ka jahvatatud koriander.

3.
Sõtku tainast, kuni see on ühtlane ja enam käte külge kinni ei jää. Lisa vajadusel veel jahu.
4. Lase tainal u 40 min soojas kohas rätiku all kerkida.
5.
Rulli tainas õhukeselt u 1 cm paksuseks ja 30 cm pikkuseks.



6. Puista jahuga üle ja lõika hästi terava noa abil peenikesed, u 0,7-1 cm laiused ribad. Mida peenemad, seda kiiremini pulgad krõbedaks küpsevad ning seda hõlpsam grissinisid hiljem läbi hammustada on.
7.
Lase neil rätiku all (küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil või jahusel laual) veel 30 min kerkida.

8.
Pane ahi 200 kraadi juurde sooja.

9. Pintselda ribasid vahustatud munaga ning puista üle meelepäraste seemnete ja vähese meresoolaga.
10.
Küpseta ribasid 10-20 minutit ehk seni, kuni nad on kuivad ja krõbedad. Ribad võib plaadile üsna tihedasti laduda, kuna ahjus nad praktiliselt enam ei kerki.
11. Asu kohe krõbistama! Hoia grissinisid kaanega kaetud purgis, kus nad säilivad mitu nädalat.

Krõmps-krõmps, grissini!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...