Sunday, August 29, 2010

Kartuli-suvikõrvitsa-lõhehakklihavorm

Olen juba ammu tahtnud lõhehakklihaga mõnd toredat vormirooga katsetada ning kuna vanaema oli meile jällegi lahkelt kartuleid ja tomateid jaganud ning meie enda aiamaa väsimatult üha uusi suvikõrvitsaid annab, otsustasingi kõigist komponentidest midagi kokku klopsida.


Tuleb tunnistada, et kokku tuli üks üllatavalt maitsev roog! Lihtne, tervislik ja toitev! Ja hästi-hästi mahlane! Aluspõhja kartulid imbuvad mõnusasti headest rasvadest pungil tomati- ja paprikamaigulisest hakklihavedelikust läbi. Nämm! Muidugi võib lõhehakkliha soovi korral ka tavalisega hakklihaga asendada.


Vaja läheb:
  • 1 pakk külmutatud lõhehakkliha
  • 1 suvikõrvits
  • 2 tomatit
  • 1 paprika (mina noppisin aknalaualt kolm tillukest toredat minipaprikat)
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sibul
  • Kümmekond keskmise suurusega (värsket) kartulit või nii palju, et vormi põhi kenasti kaetud oleks (see oleneb sellest, kui suurt vormi kasutad)
  • Veidi oliiviõli praadimiseks
  • 2 muna
  • Veidi piima
  • Riivjuustu või juustuviilakaid
  • Sidrunipipart
  • Soola
  • Jahvatatud musta pipart
  • Värskeid ürte (basiilik, pune, till)
  • Paprikapulbrit
  • Jahvatatud tšillipipart
Tegutse nii:
1.
Keeda kartulid poolpehmeks.
2. Pane ahi 225 kraadi juurde (hiljem võib ahjukuumuse ka 250 kraadini tõsta) sooja ja määri vorm kergelt õliga.
3. Haki tomat ja paprika pisikesteks kuubikuteks.
4. Haki sibul ja pressi küüslauk, pruunista neid veidi oliiviõlis.
5. Lisa ülessulanud lõhehakkliha ning hauta veidi.
6. Lisa ka tomati- ja paprikakuubikud ning lase segul koos veel mõned minutid haududa.
7. Maitsesta hakklihasegu soola ning sidrunipipraga. Võid lisada ka veidi jahvatatud tšillit.
8. Jäta segu veidikeseks kõrvale.
9. Tükelda kartulid (lõika ringikujulise läbilõikega viiludeks) ja lao vormi põhja. Puista üle soola, ürtide ning paprikapulbriga.
10. Tõmba suvikõrvitsast juustu- või koorimisnoa abil pikad ribad. Lao umbes pooled neist kartulite peale, maitsesta soola, pipra ning ürtidega.
11. Suvikõrvitsakihi peale kalla eelnevalt hautatud ja maitsestatud hakklihasegu.
12. Kõige peale lao ülejäänud suvikõrvitsaribad, raputa pinnale veel veidi soola ja pipart.
13. Klopi munad piimaga lahti ning kalla vorm sellega üle. Võid talle suvikõrvitsaribade vahele valgumisel veidi noaga abiks olla.
14. Aseta vorm ahju ning küpseta umbes 30-45 minutit (olenevalt ahjust). Lõpu eel puista peale ka riivjuust või tõmba juustunoa abil liistakad ning aseta need vormi pinnale.
15. Söö soojalt ning haara kõrvale mõned marineeritud kurgi lõigukesed või muud toredat kurgihoidist! Väike kiht kodust õunasinepit ei tee samuti paha!


Ketšupit, majoneesi ega muud kastet ma väga kõrvale võtta ei soovitakski, kuna vorm on ise niivõrd maitsekas ja mahlane, et igasugune kastmelisand tegutseks lihtsalt maitsetapjana.

Pealmine suvikõrvitsa-juustu kiht oli niivõrd hea, et arutasime emaga omakeskis, kui maitva vormiroa saaks ainult vaheldumisi laotud suvikõrvitsa- ning juustuviiludest...Tegemist oleks lausa delikatessiga :P

2 comments:

Mustikas said...

Tore pühapäevaõhtune blogileid!:)Särtsakaid soolaseid toite, hõrke hoidiseid, meelaid magusroogasid! Tänud!:)

Kata said...

Rõõm on minupoolne! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...