Wednesday, August 11, 2010

Vürtsikas punasesõstrakaste

Retsepti nuhkisin taaskord välja Aive Luigela "Hoidistest". Autor kirjutas, et kaste sobib maitsestama kõiki lihatoite ja erinevaid kastmeid, samuti külmade lihalõikude ja juustu ning grilltoitude lisandiks. Tal oli absoluutne õigus!


See punasesõstrakaste on igatahes ülihea! Meenutab pohlamoosi, aga on veidi mahedam ja magusam. Hästi jõululise maitsega. Kujutan ette, et verivorsi peale sobib ta nagu rusikas silmaauku! Samuti muude lihasaaduste kõrvale.


Ise proovisin kastet omleti kõrvale, samuti määrisin kanafileele ning lõhehakklihapätsikele ja ta sobis nende kõigiga täiesti suurepäraselt! Juustu kõrval on ta samuti ideaalne. Miks mitte panna punasesõstrakaste suupistelauale juustukandiku kõrvale pisikesse kausikesse dipikastmeks! Nii vahva!


Kuna punaseid sõstraid aina jätkub, oleme seda ülimaistvat hoidist lausa kaks kogust valmistanud. Pole ka üldse midagi keerulist. Ainuke tüütu tegevus on punaste sõstarde noppimine ja puhastamine, aga sellega saab igaüks siiski hakkama. Peab vaid veidi aega varuma.

Antud kogusest sain kokku 1,65 liitrit kastet
Vaja läheb:
  • 1 kg punaseid sõstraid
  • 500 g puhastatud õunatükke
  • 600 g suhkrut
  • 3 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 2 tl jahvatatud muskaati
  • 0,5 kl õuna- või veiniäädikat
Toimeta nii:
1.
Tõsta puhastatud punased sõstrad ja õunatükid koos suhkruga keedunõusse.



2. Lase veidike seista. Seni, kuni ilmub mahl.
3.
Keeda segu aeglasel tulel umbes 10 minutit.

4.
Sega maitseainete ja äädikaga ning keeda veel madalal kuumusel 25 minutit.



5. Tõsta kaste väiksematesse ettevalmistatud purkidesse, sulge õhukindlald ja jahuta. Säilita jahedas.

Moosilehter on tore abimees

Punastest sõstardest pungil purgiarmee :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...