Monday, July 5, 2010

Lõhehakklihapätsikesed

Kes veel siiani endiselt ei ole julgenud lõhehakklihaga tutvust teha, siis nüüd, grillhooaja tipus, võiks küll asja käsile võtta! Muul aastaajal võib samu pätsikesi aga väga edukalt ahjus küpsetada.


Grillpätsikesed on meie perel juba teist hooaega menüüs ning maitsevad siiamaani kõigile. Nad on väga mahlased, maitsvad, kiirestivalmivad ning tagatipuks ka tervislikud! Lisaks ka üsna rahakotisõbralikud!


Mina lisan tervislikkuse mõttes pea igasse tainasse alati ka natuke röstitud jahvatatud linaseemneid ja kliisid, kuid kellel neid parasjagu kodus ei leidu, võib nende asemel lihtsalt natuke rohkem jahu lisada. Või hoopiski riivleiba. Samuti, kellel viitsimist on, võib tainasse väheke sibulat ja küüslauku pruunistada- nii saavad pätsikesed veelgi toredamad.


Vaja läheb:
  • 2 pakki külmutatud lõhehakkliha (u 800 g-1 kg)
  • 2 muna
  • 1 suur sibul
  • 1 tl sinepit
  • 1 sl kaera- või nisukliisid
  • 5-6 sl täisterarukkijahu
  • 4-5 vart rohelist sibulat (võib ka välja jätta)
  • 1,5 tl soola
  • Maitseaineid (mina lisan tavaliselt alati pipart, Santa Maria röstitud küüslauku ja pipart, sidrunipipart, tšillipipart ning rohkelt tilli ja basiilikut)
  • Kliisid pätsikeste veeretamiseks
Tegutse nii:
1.
Võta lõhehakkliha sulama.
2.
Kalla sulanud hakkliha suuremasse kaussi ning lisa talle kliid, linajahu ja rukkijahu.
3.
Lisa ka pisikeseks hakitud sibul, (roheline sibul, ) munad ning maitseained. Sega hästi läbi.


4. Jäta segu vähemalt pooleks tunniks külma seisma, et jahu paisuks ja oleks hõlpsam pätsikesi vormida.
6.
Kalla kliid suurele taldrikule.
7.
Võta segust suure lusika või käe abil meelepärane kogus ning vormi sellest käte vahel ümmargune pallike, seejärel veereta seda kliides ning aseta grillimist ootama. Jätka tegevust seni, kuni kogu hakklihatainas on ära kasutatud.


8. Grilli pätsikesi esmalt 7 minutit ühelt poolt, seejärel teiselt poolt veel umbes 4 minutit. Kui küpsetad pätsikesi ahjus, lao nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-225 kraadi juures 20-30 minutit.


9. Söö hakklihapätsikesi värske kartuli ja aedviljasalatiga või aseta hoopiski (rukki)burgerikukli vahele ja ampsa nagu hamburgerit, asetades pätsile kaaslaseks veel nt salatilehe, viilu tomatit või (grillitud) ananassi ja külma kastet. Miks mitte ka viilu juustu! ;)

Juustust rääkides- pätsikesetaina sisse võib hakkida ka (suitsu)juustukuubikuid või eelnevalt pannil hautatud šampinjone- see teeb nad veelgi maitsvamaks!

Pätsikesele sobib imehästi väike kiht sinepit ning selle peale omakorda veidike ketšupit või mõnd kastet, nt maitsestamata jogurtist, majoneesist, karrist ja rohelisest sibulast :P

Nüüd kõik lõhehakkliha haarama!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...