Saturday, July 17, 2010

Vene teekoogikesed

Minu arvates näevad need küpsised lihtsalt ülimalt toredad ja armsad välja! Väga atraktiivsed. Seetõttu pidingi nende küpsetamise järele proovima.

Vene teekoogikesed (mõnes kohas nimetatakse neid ka Mehhiko pulmaküpsisteks) valmivad õnneks üsnagi vähese vaevaga ning ma arvan, et nende meisterdamine meeldiks isegi lastele. Pallikeste voolimine on ju vahva! Tegin neid küpsiseid juba teist korda- esimesel korral proovisin jõulude ajal kreeka pähklitega ning nüüd võtsin kasutusele mandlid.

Mõlemal korral olid nad vähemalt pereringis üsnagi suur hitt ning sel korral pidin nad kärmelt laualt kõrvale panema, et kinkimise eesmärgil valminud küpsiseid kogemata nahka ei pistetaks.


Mõne küpsise ma oma lähikondlastest maiasmokkadele siiski ohverdasin ning tundus, et neile meeldis mandlitega variant isegi rohkem. Nad olid igatahes väga vaimustunud! Ema arvas, et need pallikesed peaksid kindlasti senimaani minu käe läbi valminud küpsiste edetabelis üsna kõrgel kohal olema. Vot kui tore siis! Retseptiga põrkasin kokku siin.

Sain antud kogusest kaks suurt plaaditäit ehk 56 küpsisepallikest

Vaja läheb:
  • 225 g võid
  • 1 tl vaniljeekstrakti
  • 5 sl tuhksuhkrut
  • 2 kl jahu
  • 1 kl purustatud pähkleid (kõige paremini sobivad mandlid või kreeka pähklid)
  • Tuhksuhkrut veeretamiseks
Tegutse nii:
1.
Pane ahi 175 kraadi juurde sooja.
2.
Vahusta omavahel toasoe või ja vaniljeekstrakt.
3.
Sega kokku jahu ja tuhksuhkur.
4.
Lisa jahusegu võisegule ning sega hoolikalt läbi.
5
. Lõpuks lisa ka purustatud pähklid. Mätsi käte abil tore tainapall.


6. Võta tainast väike osa (nt lusika abil) ning veereta sellest käte vahel umbes 2,5 cm läbimõõduga pallike...
...ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kes soovib, võib tainast ka pika n-ö rulli veeretada/voolida ning sealt jupikesed lõigata ning need seejärel kuulikeseks vormida.


7. Jätka seda tegevust senikaua, kuni kogu tainast on pallikesed moodustatud.
8.
Küpseta pallikesi paarkümmend minutit (originaalretsepti kohaselt küll vaid 12 minutit, kuid minu ahi neid küll nii kiiresti valmis ei teinud) ehk seni, kuni nad seest küll pehmed on, kuid ei ole toored. Nad vajuvad veidike lössi ning ei säilita täielikult ümarat kuju, kuid sellest pole midagi hullu. Väljast ei tohiks nad pruunistuma hakata, vaid peaksid umbes sama värvusega olema, millised nad ahjuminekulgi olid.


9
. Veereta pküpsiseid kohe kuumalt tuhksuhkrus ning veidike jahtunult uuesti, et nad ikka kenasti paksult valgejumelised ja ilusad välja näeksid.


10. Paki pallikesed kenasti ning kingi kellelegi toredale või jaga neid lihtsalt magusasõpradest lähikondlastega! Muidugi võib nad ka täitsa üksinda nahka pista! :)

Lumepallid keset suve :)

2 comments:

Anonymous said...

I would like to exchange links with your site katapulteerun.blogspot.com
Is this possible?

Kata said...

What do you mean?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...