Sunday, August 15, 2010

Õunasinep

Kuna mina isiklikult kasutan üpriski palju sinepit, määrides teda alati võileiva kõige alumiseks kihiks ning kasutades ka kõikvõimalike muude toitude juures/kõrval ning ka teised meie maja kodanikud on sinepiga sina peal, kulub meil teda ikka küllaltki palju. Pidevalt skoorib poenimekirja eesotsas.


Nüüd aga, mil õunad puid vallutavad, otsustasin päras salajast ja ülimalt kriminaalset öist retke naabrite õunapuu alla (kuna meie enda pisikesed puud veel vilju ei kanna) ise Aive Luigela "Hoidistest" leitud õunasinepi valmis teha. Ta valmis ülimalt kerge vaevaga ja...


...pärast õunasinepi maitsmist on mul küll tunne, et ei soovi enam kunagi poes kätt sinepituubi järele sirutada. Ta on ikka täiega tore! Veidi mahedam kui tavaline sinep, kuid samas siiski küllalt kange (nuusutades tõmbab ikka lõõrid kenasti lahti ning maitstes on samuti hästi tunda, et tegemist on sinepiga), samal ajal on aga ka mõnusalt magus.


Ilmselt aga ei tuleks koostiosasega mitte kursis olev sinepimaitsja selle pealegi, et tema põhimassi just nimelt õun moodustab. Meessoost isikute eest võibki antud fakti esialgu varjata, kuna paljudel neist (nt minu personaalsel isal) on miskipärast kalduvus juur- ja puuviljadest valminud toitudesse ülima hirmuga suhtuda. On alles tegelased!

Vaja läheb:
  • 5 haput õuna
  • 3 sl sinepipulbrit
  • 3 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl õunaäädikat
  • 0,5 tl jahvatatud nelgi-muskaadisegu
  • Noaotsaga peent pipart
  • Toiduõli
Toimi nii:
1. Puhasta õunad, keeda ja püreesta. Mina kallasin õuntele alla ka väikese tilgakese vett, et nad päris põhja ei läheks. Õnneks aga hakkavad õunad väga kiiresti lagunema ning muutuvad õige pea ise üsna püreejaks, nii et kellel saumiksrit ei ole, saab nad edukalt ka nt kahvli abil puruks teha.


2.
Sega kuuma püreega sinepulber ja suhkur.
3. Lisa varem seisma pandud segu õunaäädikast ja vürtsidest.
4. Sega kõik ained soola ja vähese õliga.
5. Lase tõmmata (mina hoidsin teda kausis kaane all) 24 tundi, sega aeg-ajalt.


6. Tõsta õunasinep ettevalmistatud väikestesse keeratavate kaantega purkidesse, sulge õhukindlalt. Säilita külmkapis.

Päästkem ruttu (naabrite) õunad usside väevõimu alt!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...