Wednesday, June 2, 2010

Mandline rabarberipirukas

Olen alati unistanud sellise toreda vanaemaliku põimitud piruka/koogi valmistamisest ning nüüd, kui mulle pandi ülesandeks aias vohavate rabarberitega midagi ette võtta, tekkiski mul kohe see võimalus. Jess!

Sööjate arvates kukkus ta ka väga kenasti välja- neil jagus vaid kiidusõnu, seega võib unistuste piruka teo õnnestunuks lugeda ning see on ülimalt rõõmustav!

Retsepti panin mitmest kohast saadud nopete põhjal ise kokku. Ideid sain nii siit kui ka sealt. Kogused on sobilikud 28 cm läbimõõduga vormi jaoks.

Põhja tarvis läheb vaja:
  • 2 klaasi nisujahu
  • 180 g võid/margariini
  • 1,5 sl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 1 pisike muna (või 1/2 suuremat muna, kuid siis läheb pool muna ju täitsa raisku)
  • 1/4 klaasi vett
Mina tegin poolteist antud kogust ja mul jäi tainast veidi järele, seetõttu usun, et kirja pandud kogus on täitsa paras selleks, et saaks valmistada nii põhja kui pealisribad. Antud tainas tuleb välja tõeliselt mõnus- pehme ja elastne ning ülihästi rullitav ja vormitav.

Täidise jaoks aga läheb vaja:
  • 4 klaasi hakitud rabarberit
  • 2 muna
  • 1/2 klaasi valget suhkrut
  • 1/2 klaasi pruuni suhkrut
  • 3 tl jahu
  • Näpuotsatäis soola
  • 1/2 sidruni mahl
  • 1/2 tl vaniljeekstrakti (kellel seda ei leidu, pole hullu miskit)
  • 1 sl suhkrut pealeraputamiseks
  • 50-75 g jahvatatud mandleid või mandlilaaste
  • (4-5 sl maitsestamata jogurtit)
Tainas valmib nii:
1
. Sega kõigepealt kokku jahu, sool ja suhkur.
2. Lisa külm või/margariin ning nagu muretaina puhul ikka kombeks, haki ta noa abil jahusegus võimalikult pisikesteks tükikesteks, lõpus võta appi sõrmed ning näpi segu seni, kuni ta selline mõnusalt purune on.
3.
Klopi/vispelda teises kausis kokku muna ja vesi.
4.
Lisa munasegu jahu-võisegule ning mätsi sellest käte abil ühtlane tainas. Kui tainas käte külge jääb, lisa veel jahu.
5.
Hoia teda kasutamiseni külmkapis toidukile sisse mässituna. Taina võib juba ka mitmeid päevi varem valmis teha- ta säilib külmas väga kenasti ning teda võib isegi sügavkülmutada.

Pirukas ise aga nii:

1.
Puhasta rabarber ning lõika ta umbes 1 cm pikkusteks juppideks.

2. Klopi munad kergelt lahti.
3. Lisa munale suhkrud, jahu, sidrunimahl, sool ja vaniljeekstrakt.
4.
Kalla saadud segu rabarberitükikeste juurde ning sega läbi.

5. Jahvata mandlid ning jäta nad ootele.
6.
Nüüd võta külmikust tainas ning rulli u 3/4 temast laual ümmarguseks. Kes soovib, võib taina aga ka lihtsalt käte abil vormi põhja suruda.
7. Aseta õhukeseks rullitud tainas vormi põhja nii, et ka äärtest oleks osa üle (nii saab ribasid pärast n-ö kinnitada).

8. Kalla rabarberisegu põhjale, kalla peale veidike maitsestamata jogurtit (nii on lõpptulemus kreemjam, kuid usun, et ilma jogurtita on pirukas samuti väga hea) ning raputa kõige peale jahvatatud mandlid/mandlilaastud.
9. Nüüd rulli ülejäänud tainas lauale lahti ning lõika sealt sobiva suurusega ribakesed, hakates neid piruka peale asetama nii, et iga riba oleks ka natuke üle vormi serva. Põimimise õpetust võib aga lähemalt uurida nt siit. Ei ole tegelikult mitte miskit keerulist :)


10. Kui ribad on kenasti paigale asetatud ning põimitud, suru taina ääred ja pealisribade otsad kenasti kokku ning raputa kõige peale veidi suhkrut.

11. Pane pirukas 250 kraadi juurde eelkuumutatud ahju ning küpseta teda esmalt ahju allosas umbes 15 minutit.
12.
Nüüd alanda kuumust 175 kraadini ning küpseta pirukat ahju keskosas veel 30-40 minutit või seni, kuni ta pealt kergelt pruunistuma hakkab. Minu pirukal jäi põhi hästi veidike nätske, seega võiks pirukat kas esimeses faasis (ahju allosas) veidi kauem küpsetada või lõpus ahi natukeseks altkuumutuse peale keerata.
13. Lase pirukal jahtuda või järgmise päevani seista, lõika tükikesteks ning asu nosima!

Pirukas ja kohv on sõbrad. Pirukas ja tee samuti. Pirukast ja piimast rääkimata.

Kassid on ka rabarberimaiad

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...