Tuesday, March 2, 2010

Šokolaadita šokolaadised braunid konjakiglasuuriga

Laupäeva õhtu.
Ema: "Sa oleksid võinud täna ka mingit kooki küpsetada..."
Mina: "Mis kooki?"
Ema: "Midagi magusat..."
Mina: "No oot, ma vaatan, mis teha annab."

Brauni teisel päeval

Andis teha üks plaaditäis braunisid (brownied, teate küll). Need valmisid tõepoolest ülimalt vähese vaevaga, aga head lõhna terve tuba täis! Tegin nad konjakise glasuuriga, mis väga positiivset tagasisidet sai.
Ema ja isa olid igatahes ülirõõmsad ning kõlistasid tükk aega lusikaid :P

Brauni konsistents tunnike pärast ahjust lahkumist

Ja tükike temast...mitte kõige esinduslikum, kuid ta oli niivõrd pehme ja mõnus, et ei tahtnud end sel hetkel esinduslikumalt jäädvustada lasta

Retsepti leidsin Allrecipes.com lehelt, glasuuri osas tegin omaloomingut ja ka osa võist asendasin õliga (ja panin kokkuvõttes siiski vähem rasvainet kui vaja läks, keegi aga ei nurisenud), kuna mul lihtsalt ei olnud seda piisavalt. Tegin topeltkoguse. Arvan, et see ongi täitsa paras, kuna pool kogust tuleb selline õhuke kiht vormi põhja. Seega siit ka topeltkoguse retsept.

Braunide tainas:
  • 200 g võid
  • 2 klaasi (5 dl) suhkrut
  • 4 muna
  • 1 sl vaniljeekstrakti (jätsin välja)
  • 2/3 klaasi (u 1,7 dl) mõru kakaopulbrit
  • 1 klaas (2,5 dl) jahu
  • 1/2 tl soola
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
Glasuur Kata moodi:
  • 3 sl mõru kakaopulbrit
  • 1 klaas tuhksuhkrut
  • 3-4 sl piimaga segatud konjakit
  • pisike törts õli (et glasuur kenasti läikima lööks)
Retseptis antud glasuur:
  • 3 sl võid
  • 3 sl kakaopulbrit
  • 1 sl mett
  • 1 sl vaniljeekstrakti
  • 1 klaas tuhksuhkrut
Brauni valmistuskäik:
1. Ahi 175 kraadi juurde kuuma.
2. Määri vorm kergelt õliga ja raputa põhja veidike kliisid, riivsaia vms, et vältida küpsetise kinnijäämist.

3. Sulata pliidil kausikeses või.
4. Eemalda see pliidilt ning sega hulka suhkur, munad ja vanilje.

5. Lisa võimassile kokkusegatud kakao, jahu, sool ja küpsetuspulber.

6. Sega ilusti läbi. Jep, tainas jääbki selline toredalt nätske.

7. Kalla segu vormi ning küpseta 25-30 minutit. Mitte üle küpsetada! Brauni jääbki selline vedel. Vähemalt esialgu.

8. Kata glasuuri jaoks sega kokku piima-alkoholi ning tuhksuhkru-kakao segud, tilgake õli hulka ning kalla koogile, kui ta veel soe on!

9. Retseptis antud glasuuri jaoks sega kokku 3 sl sulavõid, 3 sl kakaod, 1 sl mett, 1 sl vaniljet ja klaas tuhksuhkrut. Kalla samuti soojale koogile.


Otse ahjust

Võõbatult

Hämmastav, et antud retseptis ei ole tegelikult šokolaadipiisakestki- kuigi jah, šokolaad valmib ju kakaoubadest-, aga sööjad arvasid, et kui nad seda ei teaks, arvaksid, et seda on sinna ikka päris mitu tahvlit uhatud.

Kuna kogu braunit tuli tegelikult üpriski palju, sai ka vanaema täna oma osa ning tuleb tunnistada, et see küpsetis säilib küllaltki kaua (tegin selle juba kolm päeva tagasi valmis). Läheb küll kõvemaks (esimene pilt) kui ta esialgu on (selline mõnus vedel), kuid maitse ei pidavat sööjate kinnitusel selle all põrmugi kannatama.

Go Brownie!

1 comment:

Unknown said...

Nämmaa! Suurepärane koos vanilje jäätisega..ka ilma lihtsalt piimaga on võõratu!

Aitäh retsepti eest,

Alyona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...