Sunday, March 14, 2010

Digestiivküpsised

Kuna paljud toorjuustukoogid vajavad põhja tarbeks digestiivküpsiseid ning minul oli plaanis valmistada hõrku sidrunikooki, otsustasin nad selle asemel, et poest kalli hinna eest osta, ise valmis küpsetada! :)

Küpsisetegu ei olnud tõepoolest üldsegi midagi keerulist ning mul tuli nad kibekiirelt koogi jaoks kõrvale panna (ära peita!), et küpsetisi pintslisse ei pistetaks. Nad olid tõepoolest ka niisama krõbistamiseks väga maitsvad!

Digestiivküpsised võib ka ära glasuuriga ning sõbrale külakostiks viia, samuti võib neile toreduse mõttes šokolaaditükikesi, riivitud sidrunikoort, kardemoni või muud vahvat lisada!

Retsepti leidsin ühelt inglisekeelselt saidilt, jagan siis kenasti selle eestikeelset varianti. Antud kogusest sain kaks suurt plaaditäit.


Vaja läheb:
  • 1 1/3 klaasi täisteranisujahu
  • 1/4 klaasi täisterakaerajahu (või tavalist nisujahu)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1/2 tl soola
  • 1 kl suhkrut
  • 2 sl kaerahelbeid (täistera)
  • 75 g võid/margariini
  • 1/3 klaasi piima
Küpsise valmistuskäik:
1. Sega suuremas kausis kokku jahud, küpsetuspulber ja sool.
2. Lisa kaerahelbed.

3. Võta külmikust või ning haki see noa abil kuivainesegu sisse. Haki see pisemateks tükkideks ning lõpus lase ka käed käiku ning hakka tainast n-ö mätsima seni, kuni võitükke enam sees tunda ei ole ning segust on saanud riivsaia taoline mass.

4. Sega hulka suhkur ning osade kaupa, vahepeal segades, ka piim.

5. Mässi tainas toidukilesse ning pane pooleks tunniks külmkappi (võid tal muidugi ka järgmise-ülejärgmise päevani seista lasta ning alles siis küpsetama asuda).

6. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.

7. Kata plaat küpsetuspaberiga ning võta tainas külmikust välja (isegi siis, kui ta on seal teiste toiduainetega sõbraks saanud ning hästi tulla ei taha!).

8. Puista lauale jahu ning rulli tainas laiali. Nii paksuks, kui ise soovid- väga õhukeseks siiski ei soovitaks.

9. Lõika sealt vormide (või noa) abil meelepärased kujundid, aseta ahjuplaadile ning küpseta seni, kuni nad on kerge pruunika jume saanud. See peaks võtma umbkaudu 15 minutit.

10. Neile võib kahvliga ka augukesed sisse torgata, nagu originaalküpsistega tehtud on. Mina neid torkima ei hakanud ning ei saa öelda, et see kuidagi lõpptulemust mõjutanud oleks. :)

11. Võta välja küpsised, lase natuke jahtuda ning hakka sõprade seltsis krõbistama või kasuta koogipõhja tarbeks.


PS! Tainast on üpriski tülikas rullida, kuna ta on üsna kleepuv, seetõttu tuleb laud ikka päris jahuseks teha, tainarull samuti. Ja rullida tuleks niimoodi hästi õrnalt, et tainas lihtsalt kenasti õhem saaks ja oleks võimalik temast kujundeid välja lõigata.

Lihtne, kiire, tervislik, rohke kasutusvõimalusega ja ülinjämma- digestiivküpsis!

2 comments:

Karmen Meisalu said...

Aitäh väga hea retsepti eest! Tahan hakata moka-toorjuustu kooki tegema, seega tegin neid küpsiseid. Taigna rullimisega ma vaeva ei hakanud nägema, panin külmkappi hoopis 3 vorsti meenutavat taignajuppi ja lõikasin nendest viilud, mis sai plaadile panna. Mõtlesin, et äkki oled muna retseptist välja unustanud, aga valmis küpsistes küll munast puudust ei tundnud. Kindlasti teen neid küpsiseid veel, kuid järgmine kord panen natuke vähem suhkrut! Loodetavasti tuleb mul see mokatort ka välja :D

Kata said...

Ole aga lahke, Karmen!

Vorsti-variant on tõepoolest tunduvalt kiirem ja vähemtülikam ning kui küpsised nagunii koogipõhjaks lähevad, siis ei pea üldse vormidega möllama hakkama. :)

Suhkrut võib jah maitse järgi vähem-rohkem panna ja kui neid niisama söömiseks teha, võib ka riivitud sidrunikoort, kardemoni, pähkleid, šokolaaditükikesi vms lisada. Siis on veel kohe eriti vahva!

Kindlasti tuleb sul mokatort välja! Rõõmsat kokkamist!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...